Diş Dolgusu ve Kanal Tedavisi
İçerikler
- 1 Diş Dolgusu nedir?
- 2 Diş Dolgusu ne işe yarar?
- 3 Diş Dolgusu uygulamasına neden ihtiyaç duyulur?
- 4 Diş Dolgusu için doğru zaman nedir?
- 5 Diş Dolgusu nasıl yapılır?
- 6 Diş Dolgusu hazırlık süreci nasıldır?
- 7 Diş Dolgusu kimlere yapılır?
- 8 Diş Dolgusu uygulamasının avantajları nelerdir?
- 9 Diş Dolgusu öncesi sonrası
- 10 Diş Dolgusu için çeşitleri nelerdir?
- 11 Diş Dolgusu yaptıranların yorumları
- 12 Diş Dolgusu Fiyatları 2023
- 13 Diş Dolgusu ile ilgili sık sorulan sorular
- 13.1 Hatalı diş dolgusu nasıl anlaşılır?
- 13.2 Hamileyken diş dolgusu yapılır mı?
- 13.3 Diş dolgusu ağrısı nasıl geçer?
- 13.4 Protetik diş tedavisi nedir?
- 13.5 Diş dolgusu orucu bozar mı?
- 13.6 Diş dolgusu ne kadar sürer?
- 13.7 Estetik diş dolgusu nedir?
- 13.8 Adetliyken (Regl dönemindeyken) dolgu yapılır mı?
- 13.9 Amalgam diş dolgusu nedir?
- 13.10 Anestezi ile diş dolgusu
- 13.11 Antibiyotik kullanırken diş dolgusu yapılır mı?
- 13.12 Bebek emzirirken diş dolgusu yapılır mı?
- 13.13 Beyaz diş dolgusu zararlı mı?
- 13.14 Diş dolgusu çürür mü?
- 13.15 Diş dolgusu sonrası şişlik
- 13.16 Diş dolgusu uyuşukluğu ne zaman geçer?
- 13.17 Diş dolgusu zamanla erir mi?
- 13.18 Diş dolgusu zararlı mı?
- 13.19 Diş dolgusu acıtır mı?
- 13.20 Diş dolgusu ağrısı ne zaman geçer?
- 13.21 Diş dolgusu baş ağrısı yapar mı?
- 13.22 Diş dolgusu bozulur mu?
- 13.23 Diş çürüğü bulaşıcı mıdır?
- 13.24 Gebelik diş çürüğüne neden olur mu?
- 13.25 Cam iyonomer dolgu nedir?
- 13.26 Diş dolgusu değiştirilir mi?
- 13.27 Diş dolgusunun düştüğü nasıl anlaşılır?
- 13.28 Diş dolgusu gusül abdestine engel mi?
- 13.29 Diş dolgusu hangi durumlarda yapılmaz?
- 13.30 Diş dolgusu kalbe zarar verir mi?
- 13.31 Diş dolgusu kaç günde yapılır?
- 13.32 Diş dolgusu kaç saatte donar?
- 13.33 Diş dolgusu kırılır mı?
- 13.34 Diş dolgusu MR’a engel mi?
- 13.35 Diş dolgusu ne kadar dayanır?
- 13.36 Diş dolgusu neden yapılır?
- 13.37 Diş dolgusundan sonra yemek yenir mi?
- 13.38 Diş dolgusu polisliğe engel mi?
- 13.39 Diş dolgusu sonrası dudak şişmesi
- 13.40 Diş dolgusu sonrası diş fırçalama
- 13.41 Diş dolgusu sonrası diş eti şişmesi
- 13.42 Diş dolgusu sonrası sigara içilir mi?
- 13.43 Diş dolgusu tekrar yapılır mı?
- 13.44 Hangi diş dolgusu daha iyi?
- 13.45 Diş dolgusu ne zaman değiştirilir?
Diş Dolgusu nedir?
Diş dolgusu, çürük dişlerin tedavisinde sıklıkla başvurulan bir tedavidir. Diş dolgusunda amaç; dişlerdeki çürümüş doku çıkarıldıktan sonra geride kalan boşluğu doldurarak dişin çiğneme fonksiyonunu kaybetmemesini sağlamaktır.
Güzel bir gülüşün olmazsa olmazı, sağlıklı dişlerdir. Dişleriniz farklı nedenlere bağlı olarak zamanla çeşitli deformasyonlarla karşılaşabilir. Doğru bir ağız bakımı olmadığı için renkleri değişebilir, çürüyebilir veya düşme, çarpma gibi travmalara bağlı olarak dişlerde çatlaklar meydana gelebilir.
Günümüz medikal teknolojileri sayesinde artık dişlerinizde çeşitli deformasyonlar meydana geldiğinde gerekli tedavilerle dişlerinizi kurtararak güzel bir gülüşe sahip olabilirsiniz.
Gelişen medikal teknolojiler sayesinde deformasyonlara uğrayan dişlerinizden artık vazgeçmek zorunda değilsiniz. Doğru bir hekim seçimi ve size özel planlanmış doğru bir tedavi protokolü ile dişlerinizdeki deformasyonları geride bırakabilirisiniz.
Diş tedavileri dendiğinde ilk akla gelen ve birçok kadın ve erkek için adeta hayat kurtarıcı olan diş dolgusu dişlerdeki deformasyonları gidermenin etkili yollarından biridir.
Doğru bir planlama ile yapılan diş dolgusunun akabinde deformasyona uğramış diş yeniden çiğneme fonksiyonunu yerine getirebilir ve estetik bir görünüm kazanabilir.
Diş dolgusu tedavileri, günümüzde sıklıkla yapılan uygulamalar olmakla birlikte diş dolgusu dendiğinde halen daha halk arasında birçoğu için şehir efsanesi diyebileceğimiz pek çok yanlış bilgi dolaşmaktadır.
Diş tedavileri söz konusu olduğunda diğer ülkelerdeki hastaların dahi tercihi olan ülkemiz, bugün, dünyanın pek çok farklı coğrafyasından diş dolgusu yaptırmak isteyen hastaları ağırlıyor.
Bu kadar basit bir işlem için yurt dışından gelinir mi? dediğinizi duyar gibiyiz. Diş dolgusu uygulamaları, basit gibi görünen ancak uzmanlık gerektiren uygulamalardır. Yanlış yapılan diş dolguları hastalar için hem zaman hem de para kaybıdır. Bu nedenle diş dolgusu yaptırmak isteyen hastaların uzman diş hekimlerini titizlikle seçmeleri gerekir.
Diş Dolgusu ne işe yarar?
Bir çeşit diş restorasyonu olan diş dolgusu uygulaması; çürüyerek, kırılarak veya farklı nedenlerle madde kaybına uğramış dişlerin işlevlerini yeniden kazanmasını sağlar. Diş dolgusuyla çeşitli nedenlere bağlı olarak dişlerde oluşan boşluklar doldurulur ve diş yeniden fonksiyon kazanır.
Diş Dolgusu uygulamasına neden ihtiyaç duyulur?
Diş dolgusuna ihtiyaç duyulmasının pek çok nedeni vardır. Bunlardan ilki, çürük tedavilerine sunduğu etkin çözümdür. Çürük dişlerdeki çürümüş doku temizlendikten sonra dişin çiğneme fonksiyonunu yeniden sağlıklı bir şekilde yerine getirebilmesi için dişte meydana gelen boşluğun doldurulması gerekir. Dişlerdeki bu boşluğu doldurmanın tek yolu, diş dolgusudur.
Diş dolgusu, çürüyen dişleri kurtarmamızı sağlar. Bununla birlikte çenemizdeki kemik yapıyı korumamıza yardımcı olur. Çürüyen dişler sonrasında eğer dişlerdeki boşluklar doldurulmazsa, sağlıklı dişlerimiz de çürümeye başlar. Aşırı bakteri oluşumuna bağlı olarak diş etlerimizde iltihaplanmalar kendini gösterir ve zamanla çene yapımız bu durumdan olumsuz etkilenir.
Diş dolgusu, bozulmaya başlayan diş sağlığımızı korumanın etkin yollarından biridir.
Diş Dolgusu için doğru zaman nedir?
Diş dolgusu için en doğru zaman dişlerde çürümenin yeni yeni başladığı zamanlardır. Bu dönemde dişlere yapılacak doğru bir müdahale sonrasında hem çürüklerin artması önlenir hem de diş kaybı meydana gelmeden dişler dolgu işlemi sayesinde kurtarılır.
Diş Dolgusu nasıl yapılır?
Diş dolgusunun yapılış aşamaları diş dolgusunun neden yapılacağına göre değişiklik gösterir. Eğer dişlerde meydana gelen bir çatlama vb. için yapılacaksa genel muayene sonrası hemen diş dolgusu işlemine geçilebilir.
Eğer çürük nedeniyle diş dolgusuna başvuruluyorsa o zaman önce hastaya lokal anestezi uygulanır. Gerekli uyuşma sağlandıktan sonra özel dental aletlerle dişlerdeki çürükler adeta dişten oyularak temizlenir.
Diş çürükleri, dişten uzaklaştırıldıktan sonra tercih edilen dolgu kapsamında özel dolgu maddesiyle çürük temizliğinden sonra ortaya çıkan boşluk doldurulur. Diş dolguyla doldurulduktan sonra özel ışık yardımıyla büyük oranda sertleşmesi sağlanır ve akabinde işlem tamamlanır.
Diş Dolgusu hazırlık süreci nasıldır?
Diş dolgusunun özel bir hazırlık süreci yoktur. Ancak hastanın diş etlerinde yaşadığı bir rahatsızlık varsa diş dolgusu yapılmadan önce diş eti tedavi edilir.
Diş Dolgusu kimlere yapılır?
12 yaşın üstünde, dişlerinde çatlaklar veya çürükler olan tüm kadın ve erkeklere diş dolgusu işlemi yapılabilmektedir.
Diş Dolgusu uygulamasının avantajları nelerdir?
Diş dolgusu, kısmi olarak çürümüş dişlerin çekilmesine gerek kalmadan dişlerin tedavi edilmesini sağlar. Böylelikle diş kaybının önüne geçer ve olası bir implant tedavisinin ertelenmesine yardımcı olur.
Diş dolgusu, kısmi olarak çürümüş bir dişin yeniden çiğneme fonksiyonunu yerine getirmesini sağlar.
Diş dolgusu sayesinde sadece diş çürükleri değil, dişlerdeki çatlaklar ve çatlak benzeri deformasyonlar da tedavi edilir.
Diş dolgusu, tek seansta yapılan bir işlemdir.
Diş Dolgusu öncesi sonrası
Diş dolguları, birçok tıbbi tedaviden farklı olarak öncesi sonrası fotoğrafların hasta adayları için pek de anlamlı olmadığı işlemlerdir. Bu noktada, söz konusu diş dolgusu olduğunda diş dolgusu öncesi sonrası hasta fotoğrafları yerine hastaların geri bildirimlerinin, yorumlarının daha önemli olduğunu söylemek daha doğru olur.
Diş Dolgusu için çeşitleri nelerdir?
Günümüzde birçok farklı diş dolgusu bulunmaktadır. Yapıldıkları materyal doğrultusunda sınıflandırılan dolguları şu şekilde sıralayabiliriz; estetik dolgu olarak da bilinen kompozit beyaz ve porselen dolgular, gümüş dolgu olarak da bilinen amalgam dolgular ve diğer dolgular olarak adlandırılan altın ve cam dolgular.
Beyaz dolgu nedir?
Gülüş estetiği başta olmak üzere estetik diş hekimliğinde son yıllarda sıklıkla kullanılan dolgulardır. Beyaz dolgular, sundukları estetik görünüm sayesinde estetik dolgu olarak da bilinmektedirler. Beyaz dolgular, kendi içlerinde kompozit ve porselen dolgular olarak ikiye ayrılmaktadır.
- Kompozit dolgu
Sunduğu estetik görünüm sayesinde kompozit dolgular, günümüzde en çok tercih edilen dolgu çeşitlerindendir. Diğer dolgulara göre daha kısa ömürlü olan kompozit dolguların yapısında akrilik reçine, kuvars veya cam bulunur.
Estetik dolgu olarak da bilinen kompozit dolgular, kişinin diş rengiyle uyumlu olarak yapılabilmekte böylelikle kişi dişlerinde daha doğal bir görünüm yakalayabilmektedir.
Genellikle tek seansta yapılabilen bir işlem olan kompozit dolgu uygulaması çürük dişlerin yanı sıra dişlerde meydana gelen çatlak ve aşınmalarda da kullanılır.
Eğer çatlakların ve kırılmaların giderilmesi için kompozit dolguya başvurulduysa o zaman anesteziye gerek kalmadan kısa sürede işlem tamamlanır. Ancak çürük tedavisi gibi işlem öncesinde diş içerisinden doku temizlenmesi gerekiyorsa o zaman uygulama öncesinde hastalara lokal anestezi uygulanmaktadır.
- Porselen dolgu
Beyaz estetik dolgular kapsamında üretilen porselen dolgular, kişinin diş renginde yapılan dolgulardır. Kompozit dolgulara oranla daha dayanıklı olmaları nedeniyle diş çürüklerinin tedavisinde kompozit dolgulara oranla daha fazla kullanılırlar.
Dişlere herhangi bir zararı olmadığı bilinen porselen dolgular, uzman bir hekim tarafından yapıldığında doğal dişlerden ayırt edilemeyecek bir görünüme sunarlar.
Amalgam dolgu nedir?
Amalgam dolgu, dolgu uygulamaları arasında kullanılan en eski dolgu türüdür. Günümüzde beyaz dolgular kadar olmasa da hâlâ yaygın olarak kullanılmaktadırlar. Sağlamlığı nedeniyle tercih edilen amalgam dolgular, gümüş dolgu olarak da bilinmektedir.
İçeriğinde metal ve cıva bulunduğu için sağlıklı olması konusunda soru işaretleri taşınmakla birlikte günümüzde, doğru bir şekilde yapıldığında amalgam dolgunun ömrü 20 yıla kadar uzayabilmektedir.
Altın ve Cam dolgu nedir?
Cam iyonomer dolgu genellikle çocuklarda yapılacak dolgu işlemlerinde kullanılan bir dolgu türüdür. Amalgam veya kompozit kadar dayanıklı değildir ancak sağlık açısından herhangi bir toksik madde içermediği için günümüzde çocuklara yapılan dolgularda sıklıkla cam iyonomer dolgu tercih edilmektedir.
Altın dolgular, dolgu çeşitleri arasında en uzun süre dayanan aynı zamanda en pahalı olan dolgulardır. Kişilerin özel istekleri doğrultusunda kişiye özel bir şekilde laboratuarda hazırlanan altın dolguların kişileri diş hastalıklarından da koruyabildikleri bilinmektedir.
Diş Dolgusu kimlere yapılmaz?
Diş etinde iltihaplanma olan, diş çekimi gerektirecek kadar ileri seviyede diş çürüğü olan ve 12 yaşın altındaki kişilere diş dolgusu yapılmaz.
Diş Dolgusu tehlikeli mi?
Diş dolgusu güvenilir ve konforlu bir işlemdir. Uzman bir diş hekimi tarafından yapıldığında diş dolgusu, hastalar için herhangi bir tehlike teşkil etmez.
Diş Dolgusu iyileşme süreci nasıldır?
Diş dolgusundan sonraki ilk saatlerde ağızdaki uyuşukluk devam edecektir. Bu sebeple, kendinize zarar vermemeniz için ağzınızdaki uyuşukluk geçmeden kesinlikle yemek yememelisiniz.
Diş dolgusundan sonra özellikle dolgunun yapıldığı dişe yakın olan kısımda diş etinde hafif kızarma ve şişilik görülebilir. Bu beklenen bir durumdur. Bu durum işlemi takip eden ilk iki gün içerisinde kendiliğinden geçecektir.
Bununla birlikte yemek yerken veya bir şeyler içerken ilk bir hafta boyunca dişlerde hassasiyet görülebilir. 1 hafta sonrasında bu hassasiyet de kendiliğinden geçecektir. Bu dönemde kısmi ağrılar yaşanması normaldir. Diş hekiminize danışarak ağrı kesici alabilirsiniz.
Diş Dolgusu uygulamasının dezavantajları nelerdir?
Diş dolguları çeşitli olmakla birlikte her diş dolgunun kendisine göre avantajları ve dezavantajları vardır. Bu nedenle hangi dolgunun yapılacağı konusunda hastalar zaman zaman problem yaşamaktadır.
Örneğin amalgam dolgu, uzun yıllar dayanıklıdır ancak dişlerle uyumlu değildir. Kompozit dolgu ise dişlerle uyumlu doğal bir görünüm sunar ancak ömrü neredeyse amalgam dolgunun yarısı kadardır.
Diş Dolgusu tedavi özeti
- Klinik ortamda genellikle lokal anestezi ile yapılan bir işlemdir.
- İşlem esnasında anestetik kullanıldığı için hastalar ağrı ya da acı hissetmezler ancak uygulama sonrası anestetiğin etkileri geçmeye başlayınca hastalar işlem bölgesinde sızlama hissedebilir.
- Beyaz, porselen, kompozit, amalgam ve cam gibi birden fazla çeşidi bulunur.
- Kanal tedavisinden sonra yapılacak işlem ortalama 60-90 dakika sürebilir.
- Hastaların işlem sonrasın yemek yiyebilmesi için anestezinin etkisinin geçmesini beklemeleri gerekir.
Diş Dolgusu yaptıranların yorumları
Diş dolgusu kişilerin yaşam kalitesini artıran tedavilerden biridir. Diş dolguları sayesinde birçok hasta, diş çektirmekten kurtulduğunu belirtmiş ve kendi, doğal dişlerini daha uzun yıllar kullanabilecekleri için mutlu olduklarını dile getirmişlerdir.
Diş dolgusu uygulamalarının konforlu olduğunu belirten hastalar, işlem esnasında herhangi bir ağrı ya da acı hissetmediklerini söylemişlerdir. Bununla birlikte işlemi takip eden ilk iki gün dolgu yapılan bölgede hafif sızlamalar hissettiklerini ancak bu sızlamaların birkaç gün içerisinde kendiliğinden geçtiğini belirtmişlerdir.
Diş Dolgusu Fiyatları 2023
Diş dolgusu fiyatları, kullanılacak dolgunun çeşidine göre ve dolgunun hangi amaçla kullanılacağına göre değişiklik gösterir. Bununla birlikte işlemi yapan diş hekiminin eğitimi ve tecrübesi de diş dolgusu fiyatlarını etkileyebilmektedir.
Diş dolgusu uygulamalarıyla ilgili fiyat bilgisi için sosyal medya hesaplarımızdan veya merkezimizin telefon numaralarından bizlere ulaşabilirsiniz. Diş dolgusu fiyatları 2023 hakkında bilgi almak için bizlere ulaşabilirsiniz.
Diş Dolgusu ile ilgili sık sorulan sorular
Diş tedavileri arasında belki de en yaygını olan diş dolgusuyla ilgili merak edilen soru ve cevaplarını sizler için derledik. İşte diş dolgusuyla ilgili merak edilenler!
Hatalı diş dolgusu nasıl anlaşılır?
Diş dolgusu işleminden hemen sonra işlem bölgesinde kısmi hassasiyet olması beklenen bir durumdur. Ancak işlemden birkaç gün sonra ağrı devam ediyorsa, sıcak veya soğuk içecekler tüketildiğinde sızlama söz konusuysa bu durum genellikle hatalı diş dolgusunun habercisi kabul edilmektedir.
Hamileyken diş dolgusu yapılır mı?
Hamileliğin ilk 3 ayında genellikle herhangi bir tedavi protokolü önerilmez. Yeterli bilimsel çalışma olmamakla birlikte ilk 3 ay bebeğin anneye tutunması açısından hassas kabul edilir. Bu nedenle olası bir işlem ertelenir. Bununla birlikte 3. aydan sonra diş dolgusu ve kanal tedavisi yaptırmanın herhangi bir sakıncası olmadığı belirtilmektedir.
Diş dolgusu ağrısı nasıl geçer?
Diş dolgusu ağrısını geçirmenin etkin yolu diş hekiminizin önereceği bir ağrı kesicidir. Bunun yanı sıra tuzlu suyla gargara yapmak da diş ağrınızın anlık olarak hafiflemesine yardımcı olmaktadır.
Protetik diş tedavisi nedir?
Protetik diş tedavisi, dişlerde protez yani implant kullanılmasını içeren bir tedavidir. Eksik dişleri telafi etmek için kullanılan bir tedavidir. Protetik diş tedavisi, diş tedavilerinde başvurulan son uygulamadır. Bu hasta grubunda hali hazırda dolgu veya kanal tedavisi yetersiz kalmaktadır.
Diş dolgusu orucu bozar mı?
Diyanet İşleri Başkanlığı’nın verdiği bilgi; “Diş tedavisi nedeniyle oruç bozulmaz. Bununla birlikte, diş tedavisi esnasında yapılan enjeksiyonlar da beslenme amacı taşımadığı için orucu bozmaz.” şeklindedir.
Diş dolgusu ne kadar sürer?
Hastadan hastaya değişmekle birlikte bir diş dolgusu uygulaması ortalama 30 dakika sürmektedir. İşlem bölgesinin anesteziyle uyuşturulması, çürük dişin temizlenmesi ve dolgu işleminin yapılması bu süreye dahildir.
Estetik diş dolgusu nedir?
Estetik diş dolgusu veya bir diğer deyişle kompozit dolgu, diş estetiğine önem veren hastaların tercih ettiği bir dolgu çeşididir. Bu dolgu türünde işlem sonrasın doğal diş görünümü elde edilir. Kompozit dolgularda, dolgu diş rengine göre tasarlanmaktadır.
Adetliyken (Regl dönemindeyken) dolgu yapılır mı?
Kadınlar menstrual dönemde veya bir başka deyişle adet dönemindeyken diş dolgusu yaptırabilirler. Bu dönemde diş dolgusu yaptırmanın sağlık açısından herhangi bir zararı yoktur.
Amalgam diş dolgusu nedir?
Gümüş dolgu olarak da bilinen amalgam dolgu, civa ile başka metallerin birleşiminden oluşan bir alaşımdır. Günümüzde halen daha yaygın olarak tercih edilen amalgam dolgu, diş dolgusu işlemlerinde kullanılan en eski yöntemlerden biridir.
Anestezi ile diş dolgusu
Diş dolgusu uygulamalarında işlem öncesinde hastaların konforunu artırmak için işlem alanına lokal anestezi uygulanmaktadır. Böylelikle hem dolgu işlemi öncesinde hem de dolgudan önce çürüğün temizlenmesi aşamasında hastalar herhangi bir ağrı ya da acı hissetmezler.
Antibiyotik kullanırken diş dolgusu yapılır mı?
Antibiyotik kullanımının nedeni vücutta enfeksiyon olmasıdır. Yeni bir tedaviye başlamadan önce vücuttaki enfeksiyonun tedavi edilmesi önemlidir. Bu sebeple antibiyotik kullanımı bittikten ve ilgili enfeksiyonun tedavisi tamamlandıktan sonra kanal tedavisine başlamak daha uygundur.
Bebek emzirirken diş dolgusu yapılır mı?
Amalgam dolguların içinde civa olması nedeniyle bu dönemde amalgam dolgular önerilmemektedir. Bunun yanı sıra diğer dolgu çeşitlerinin hamileler üzerindeki etkilerine dair yeterli bilimsel yayın yoktur. Bu sebeple diş dolguları, mümkün mertebe emzirme döneminden sonra yapılmalıdır.
Beyaz diş dolgusu zararlı mı?
Beyaz diş dolgularının herhangi bir zararı yoktur. Bununla birlikte doğru şekilde yapıldıklarında diğer dolgular kadar sağlam ve güvenilirdir.
Diş dolgusu çürür mü?
Diş dolgusunun kendisinde herhangi bir çürüme meydana gelmez ancak dolgu yapılan dişte eğer ağız ve diş bakımına dikkat edilmezse yeniden çürüme görülebilir. Böyle bir durumda dolgu işleminin yenilenmesi gerekir.
Diş dolgusu sonrası şişlik
Diş dolgusu sonrasında hafif bir şişlik görülmesi normaldir. Ancak bu hafif şişliğin bir iki gün içerisinde kendiliğinden geçmesi gerekir. Eğer geçmiyorsa hasta, mutlaka yeniden muayene edilmelidir.
Diş dolgusu uyuşukluğu ne zaman geçer?
Diş dolgusu uygulamalarının konforlu ve ağrısız olması için işlemden hemen önce uygulama bölgesine lokal anestezi uygulanır.
Lokal anestezi sonrasında uyuşma gerçekleştiğinde de dişteki çürük temizlenir ve diş dolgusu yapılır. Ancak işlemin hemen bitiminde uyuşukluk geçmez. İşlemden bir süre sonra daha uygulama bölgesinde uyuşukluk hissedilir. Bu uyuşukluk, gün içerisinde işlemi takip eden birkaç saat içerisinde kendiliğinden geçmektedir.
Diş dolgusu zamanla erir mi?
Diş dolgusu zamanla erimez ancak dolgu işlemi sonrasında ağız ve diş bakımına dikkat edilmezse zamanla ağızda bakteri birikimi ve tartar oluşmaya başlar. Biriken bakterilere bağlı olarak ilerleyen dönemde dolgu ile diş arasında boşluklar oluşmaya başlayabilir. Böyle bir durumda dolgunun yenilenmesi gerekebilir.
Diş dolgusu zararlı mı?
Hayır, doğru bir şekilde yapıldığı takdirde diş dolgusu uygulamalarının herhangi bir zararı bulunmamaktadır.
Diş dolgusu acıtır mı?
Diş dolgusu uygulaması, güvenilir ve konforlu bir işlemdir. Uygulama öncesi işlem alanına lokal anestezi uygulandığı için uygulama esnasında hastalar herhangi bir ağrı ya da acı hissetmezler.
Diş dolgusu ağrısı ne zaman geçer?
Dolgu yapılan dişin uygulamadan sonra ağrıması beklenen bir durumdur. Bu ağrı ortalama 5 ila 7 gün içinde hafifleyip yavaş yavaş geçecektir. Bu dönemde hekiminiz ağrı kesici için sizi yönlendirecektir.
Diş dolgusu baş ağrısı yapar mı?
Diş dolgusunun baş ağrısına direkt bir etkisi yoktur. Ancak tedavi öncesi ve sonrasında hastanın stresli olması, kendini çok fazla sıkması baş ağrısına neden olabilir.
Diş dolgusu bozulur mu?
Diş dolgusu doğru bir şekilde yapılmadığı takdirde veya hastalar ilerleyen dönemde ağız bakımlarına dikkat etmediklerinde diş dolguları zamanla deforme olabilir ve hatta düşebilir.
Diş çürüğü bulaşıcı mıdır?
Evet, diş çürüğü bulaşıcı bir hastalıktır. Bir dişteki çürüğe müdahale edilmediği takdirde diğer dişlerde de çürüme görülebilir.
Gebelik diş çürüğüne neden olur mu?
Hamilelik döneminde tükürükteki asit miktarında artış olur. Bununla birlikte, hastalar bu dönemde çok sık kustuğu için ağız hijyeninde aksamalar meydana gelmekte ve bu durum da dişleri çürümeye yatkın hale getirmektedir. Düzenli ağız bakımının yapılmadığı her durum ve koşul, dişlerde çürümeye neden olur.
Cam iyonomer dolgu nedir?
Genellikle çocuklarda kullanılan dolgudur. Cam iyonomer dolguda hiçbir toksit madde bulunmaz bu nedenle oldukça güvenli bir dolgu çeşididir. Çocuklarda daimi yetişkinlerde ise geçici dolgu olarak kullanılmaktadırlar.
Döküm dolgu nedir?
İnlay olarak da geçen döküm dolgular, laboratuvar ortamında hastanın dişindeki boşluğun ölçüsüne göre hazırlanır ve akabinde dişe yapıştırılır. Bu dolgular, uzmanlık ve hassas müdahale gerektiren dolgulardır. Porselen veya altından hazırlanırlar.
Diş dolgusu değiştirilir mi?
Evet. Kişinin diş sağlığını koruyamadığı durumlarda diş dolgusu yenilenebilir. Bununla birlikte eğer doğru şekilde yapılmadıysa ve hastada reaksiyona sebep olduysa diş dolgusu değiştirilmektedir.
Diş dolgusunun düştüğü nasıl anlaşılır?
Adından da anlaşılacağı üzere diş dolgusu; ağızda yer kaplayan, hacmi olan bir materyaldir. Diş dolgunuz düştüğünde dolgu yapılan dişinizin orta kısmında boşluk hissedersiniz. Bu, anlık olarak yemek yerken veya dilinizle kontrol ettiğinizde de hissedilebilir.
Diş dolgusu gusül abdestine engel mi?
Diyanet İşleri Başkanlığı’nın açıklamasına göre tedavi amaçlı diş kaplatmak, tel taktırmak, diş dolgusu yaptırmak caizdir ve gusül abdestine engel olmaz.
Diş dolgusu hangi durumlarda yapılmaz?
12 yaşın altındaki çocuklara, hamilelik veya emzirme döneminde olanlara, ağzında aktif olarak enfeksiyon bulunan hastalara dolgu işlemi uygulanmaz. Bununla birlikte dişlerindeki deformasyon ileri derece olan hastalarda da dolgu işlemi yetersiz kalacağı için dolgu uygulaması yapılmaz.
Diş dolgusu kalbe zarar verir mi?
Diş dolgusunun kalbe bilinen bir zararı yoktur. Ancak müdahale edilmeyen diş çürüklerinin vücuda zararları bulunur. Özellikle bu dişlerdeki bakterilerin kana karışması durumunda pek çok organ zarar görebilmektedir.
Diş dolgusu kaç günde yapılır?
Diş dolgusu bir gün içerisinde ortalama 30 dakikada tamamlanan bir işlemdir. Bununla birlikte eğer birden fazla dolgu yapılması söz konusuysa o zaman bu süre dolgu yapılacak dişin sayısına göre uzayabilmektedir.
Diş dolgusu kaç saatte donar?
Diş dolgularının yemek yenebilecek sertliği ulaşması ortalama 2,5 saattir. Tam bir sertlik için ise 24 saat gerekmektedir. Bununla birlikte, bazı dolgularda led ışık kaynağı kullanılarak daha kısa sürede sertleşme sağlanabilmektedir.
Diş dolgusu kırılır mı?
Günümüzün medikal teknolojileri her ne kadar bizler için pek çok avantajlı tedavi sunsa da yaşamsal alışkanlıklarımız halen daha bazı teknolojik gelişmelerin önüne geçmektedir. Bu kapsamda diş dolgusu; farklı nedenlere bağlı olarak kırılabilir, düşebilir, deformasyona uğrayabilir.
Diş dolgusu MR’a engel mi?
Diş dolguları, manyetik rezonans olarak da bilinen ve bir görüntüleme yöntemi olan MR uygulamasına engel değildir. Diş dolgusu yaptıran biri rahatlıkla MR’a girebilir.
Diş dolgusu ne kadar dayanır?
Yapılan işlemin ve kullanılan dolgunun kalitesi, hastanın ağız bakımına verdiği önem gibi birçok etken diş dolgusunun kalıcılığını etkilemektedir. Hastadan hastaya değişmekle birlikte bir diş dolgusunun kalıcılığı ortalama 7 ila 15 yıl arasında değişiklik gösterir. Altın dolgularda bu süre 2 katına kadar çıkabilmektedir.
Diş dolgusu neden yapılır?
Çürümeye başlamış ancak henüz çekilmesine gerek olmayan dişlere yeniden çiğneme fonksiyonunu kazandırmak için yapılan diş dolguları, günümüzde yaygın olarak tercih edilen diş tedavilerinden biridir.
Diş dolguları sayesinde dişlerdeki çürükler temizlenir. Böylelikle çürüğün ağız içerisinde yayılması engellenir. Çürüğün temizlenmesi sonrası oluşan boşluk dolgu maddeleriyle doldurularak diş yeniden sağlığına kavuşturulur.
Diş dolgusundan sonra yemek yenir mi?
Evet, yenir. Diş dolgusundan yaklaşık 2,5-3 saat sonra hastalar yumuşak gıdalar tüketebilirler.
Diş dolgusu polisliğe engel mi?
Polislik kabul şartları zaman içerisinde çeşitli değişikliklere uğramaktadır. Bununla birlikte, güncel durumda diş dolgusu tamamlanan diş tedavileri arasına girdiği için polisliğe engel değildir.
Diş dolgusu sonrası dudak şişmesi
Diş tedavilerinden sonra dudaklarda şişme görülmesi genellikle alerjik bir reaksiyona işarettir. İşlemi takip eden ilk 2-3 saat içerisinde dudaklarınızda şişme olursa mutlaka diş hekiminizi bilgilendiriniz.
Diş dolgusu sonrası diş fırçalama
Diş dolgusu sonrası yenilen yemeklerden sonra dişlerin fırçalanmasında herhangi bir sakınca yoktur. Hatta diş sağlığının korunması ve diş dolgusunun uzun ömürlü olması için dişler mutlaka fırçalanmalı ve diş ipi kullanılmalıdır.
Diş dolgusu sonrası diş eti şişmesi
Diş dolgusu sonrası bazı hastalarda diş dolgusunun yapıldığı dişte diş eti şişmesi görülebilir. Bu şişliğin nedeni eğer dolgu ise normal şartlarda işlemi takip eden 24 ila 48 saat içerisinde geçmesi gerekir. Böyle bir durumda endişelenecek bir şey yoktur. Ancak şişlik daha uzun sürerse mutlaka diş hekimine başvurulması gerekir.
Diş dolgusu sonrası sigara içilir mi?
İçilmemesi önerilir. Diş dolgusundan hemen sonra sigara içilmesi bazı hastalarda enfeksiyona neden olabilir. Bununla birlikte diş dolgusu, lokal anestezi altında yapıldığı için işlemden bir süre sonra da uyuşukluk devam edecektir. Uyuşukluk devam ederken sigara içilmesi, dudaklarınızı ısırmanıza veya kendinize zarar vermenize neden olabilir.
Diş dolgusu tekrar yapılır mı?
Evet, yapılır. Farklı nedenlere bağlı olarak diş dolguları deforme olabilir veya düşebilir. Böyle bir durumda diş dolgusu yenilenerek yeniden dolgu işlemi yapılır.
Hangi diş dolgusu daha iyi?
Günümüzde birden fazla diş dolgusu çeşidi bulunmaktadır. Bununla birlikte hangisinin daha iyi olduğu hastanın ihtiyaçları doğrultusunda değişiklik gösterir. Eğer hasta sağlamlığı ve uzun ömürlülüğü ön planda tutuyorsa o zaman amalgam dolgulara başvurabilir ancak estetik kaygılar hasta için daha önemliyse o zaman kompozit dolgular daha iyi bir seçenektir.
Diş dolgusu ne zaman değiştirilir?
Eğer herhangi bir düşme, kırılma veya deformasyon söz konusu değilse diş dolgularının değiştirilme süresi kullanılan dolgu çeşidine göre değişiklik gösterir. Örneğin altın dolguların ömrü ortalama 25 yıldır. Gümüş dolgu olarak da bilinen amalgam dolguların dayanıklılık süresi ise yaklaşık 20 yıldır. Estetik dolgu olarak da bilinen kompozit dolguların süresi ise yaklaşık 7 ila 10 yıl arasında değişiklik gösterir.
Ne Dediler?
My recent visit to this place was a most positive experience. Rita is the girl who helped us. she always seems to take an extremely personal interest in us and our concerns and deals with each one in ..
Great place! Very friendly atmosphere and convenient location. Clean and comfortable office. If you go definitely ask about Rita she is the best, she speaks English, Arabic, Sureth, and Turkish. Very ..
Me and my husband came from the U. S. A. To Doku clinic, We couldn’t be more happier with the outcome ! We had an amazing and exceptional service Dr. Elvin Eliyev and Dr. Maiwand And his Staff Sibel a..
Thank you very much for the nose surgery after all it looked amazing and very natural look and also I would like to thank Ilbe and Dr.Alvin and Assistance Lara and Rita for the warm welcome and they r..
Skar izlerim için Uzm. Dr. Emre Kaynak'a muayene oldum ve Scarlet X işlemi yaptırdım, kendisinin ilgisi ve güler yüzlülüğü beni tedavi olmaya ikna etti diyebilirim. Çok memnun kaldım, şiddetle tavsiye..
Altın iğne uygulamasında ilk seansta istediğim sonucu aldım. Tekrar gelmeye devam edeceğim çook teşekkürler :)..
Doku Medical'e internetten araştırma yaparken denk geldim. Botoks küçük bir işlem gibi gözükse de aslında yaptırmadan önce iyi araştırmak gerekiyor bence. Çünkü yapan kişinin işlem tecrübesi çok öneml..