Whatsapp

Ciltte Oluşan Lekeler Nasıl Ayırt Edilir?

Ciltte Oluşan Lekeler Nasıl Ayırt Edilir?

Cilde doğal rengini veren melanosit hücrelerinin fazlalığı ya da düzensiz üretimine bağlı olarak cilt lekeleri oluşur. Lekelerin birçoğu güneş ışınlarına maruz kalındığı için oluşsa da; genetik, hormonlara bağlı kullanılan ilaçlar, gebelik durumu ve bazı kimyasal maddeler de melanosit hücre yapısında bozulmalar oluşturabilir.

Meydana gelen lekeler, genel olarak güneş ışınlarına en çok maruz kalan yüz, el, sırt ve göğüs bölgesinde görülürler. Lekeler hem kötü bir görünüme, hem de cilt kanseri gibi ciddi sağlık sorunlarına sebep olabilir.

Cilt Lekeleri Nasıl Oluşur?

Yaşamın ilerleyen dönemlerinde gelişen koşullar, yetersiz beslenme, genetik yapı ve kirli hava, cilt lekelerini oluşturan faktörlerdir. Cildimize rengini melanin adı verilen bir madde ile verir. Melanin, melanositlerde bulunan amino asit tirozinden türetilen karmaşık bir polimerdir.

Melanositler, cildimizin üst tabakasında bulunan özel hücrelerdir. Melanin üretildikten sonra, çevredeki diğer cilt hücrelerine yayılarak cildimize eşit bir renk verir. Bazen, melanositler kümeler halinde oluşarak benler, çiller, yaşlılık lekeleri ve diğer cilt rengi bozukluklarını oluşturabilir.

Çoğu insanda melanin dengeli bir kaynaktır, ancak bazı durumlarda cilt çok fazla veya çok az melanin içerir. Anormal kan damarları, mantarlar ve cilt anatomimizin diğer yönleri de cilt renginin bozulmasına neden olabilir.

Cilt Lekelerinin Çeşitleri Nelerdir?

Kloazma olarak da bilinen melazma, genellikle ciltte kahverengi lekelerin görülmesidir. Genellikle hormonal değişiklikler tarafından tetiklenir; çoğunlukla hamile kadınlarda görülür. Melazmaya “hamilelik maskesi” de denilmektedir.

Melazma ayrıca doğum kontrol hapları, hormon replasman tedavisi ve aşırı güneşe maruz kalmaktan da kaynaklanabilir. Kadınlarda daha yaygın olmasına rağmen, erkeklerde de gelişebilir.

Bu, cildin üst cilt katmanlarında, orta cilt katmanlarında veya ikisinin bir kombinasyonunda artan melanin seviyesinden kaynaklanabilir. Melazma tehlikeli değildir, ancak yaşam kalitesini etkileyebilir.

Doğum lekeleri, cildimizde genellikle doğumda meydana gelen renkli lekelerdir. Bazen bu lekeler kırmızı renkli de olabilir. Doğum lekelerine ciltteki anormal kan damarları neden olur. Diğer doğum lekesi tipine “pigmentli doğum lekesi” denir.

Doğum lekeleri genellikle sağlığa zararlı değildir, ancak gözlerin yakınında veya kozmetik açıdan endişe duyulan bir bölgede bulunurlarsa tedavi edilebilir.

Karaciğer lekeleri veya yaşlılık plakları olarak da bilinen lentijinler, genellikle 5-20 mm çapında düz, iyi huylu lezyonlardır. Bu lekeler kahverengiden siyaha kadar değişebilir ve genellikle güneş ışığına tekrar tekrar maruz kalma nedeniyle orta yaşta ortaya çıkar.

Bu lekeye güneş lekesi de denir. Bununla birlikte, güneşe maruz kalmaktan kaynaklanan çiller de vardır. Vücutta daha yaygın olarak bulunan çillerle karıştırılmaması gereken, genellikle daha koyu renkli olan ve kışın kaybolmayan çillerdir. Lentijinler genellikle riskli değildir, ancak bazen melanomla karıştırılır, bu nedenle bir doktora görünmek her zaman iyidir.

Vitiligo, cildin beyaz lekeler ürettiği bir durumdur. Bu, melanositlerin melanin üretmeyi bıraktığında veya işlevlerini kaybettiğinde olur. Hastalığın sebebi açık bir şekilde bilinmez. Her yaşta ve vücudun herhangi bir yerinde de olabilir. Bazen vücudun her yerinde beyaz lekeler belirir ve zamanla aynı boyutta kalır.

Vitiligo genellikle zamanla daha büyük lekelere veya ciltte küçük soluk bir noktaya dönüşür. Vitiligo genellikle zararsızdır ve bulaşıcı değildir, ancak görünüm açısından kişilerde psikolojik sıkıntıya neden olabilir. Bazı tedavilerin yan etkileri olduğu için tedavi seçeneklerini doktorunuzla görüşmeniz gerekir.

Albinizm, melanin üretiminden sorumlu bir veya daha fazla gendeki kusurlardan kaynaklanır. Albinizm probleminden bağımsız olarak bu duruma sahip tüm insanlar, ışık hassasiyeti, hizalama sorunları, zayıf görme ve daha fazlası dahil olmak üzere görme sorunları da yaşarlar.

Albinizm, genellikle zamanla kötüleşmeyen fakat tedavi edilemez bir hastalıktır. Albinizmli kişiler cilt koruyucu önlemler almalı ve güneşe çok dikkat etmelidir.

Atopik dermatit olarak da bilinen egzama, iltihaplanma nedeniyle kırmızı, kaşıntılı ve kuru cilde neden olan bir cilt rahatsızlığıdır. Bazen kırmızı döküntü içinde beyaz lekeler görünebilir. Bu durum genellikle çocuklarda görülür, ancak yetişkinliğe kadar devam edebilir.

Egzama semptomları arasında kaşıntılı, kuru, pullu, kalınlaşmış cilt bulunur. Özellikle daha koyu tenli kişilerde egzama, etkilenen bölgenin çevresindeki cildi açabilen veya koyulaştırabilen cilt renk değişikliğine neden olabilir.

Egzamanın nedeni bilinmemekle birlikte alerji, astım ve uyarıya karşı aşırı aktif bir bağışıklık tepkisi olduğu düşünülmektedir. Bu durumun tedavisi yoktur. Birçok insanda egzama zamanla geçer.

Cilt Lekelerini Geçirmek İçin Ne Yapılmalı?

Sağlıklı yaşam cildinizi etkileyen en önemli faktördür. Canlı ve parlayan bir cilt için organik ve sağlıklı besinler tüketmeye özen göstererek lekesiz ve pürüzsüz bir cilde sahip olabilirsiniz. Su içmek de, cilt problemlerini önlemek açısından düzenli ve sağlıklı beslenmek kadar önemlidir.

Melazma, doğum lekeleri, yaş lekeleri, vitiligo ve egzama gibi bazı cilt sorunlarından muzdaripseniz, öncelikle bir dermatoloğu ziyaret etmeli ve cilt sorunlarınız için reçeteli ürünler kullanmalısınız. Ayrıca medikal estetik yöntemleri ile istenmeyen lekelerin farklı tedavi yöntemleri vardır. Bu işlemler şu şekilde listelenebilir:

  • BBL Hero Full Body: Cilt gençleştirme ve genetik yenilenme için özel bir ışık kaynağı olan BBL Hero Full Body, kişiye en uygun tedavi yönteminde çalışma şansı sunar. Vücudun tüm bölgelerine uygulanabilen BBL Hero, anesteziye ihtiyaç duymadan sorunun tedavi edilmesini sağlar.

  • Scarlet X: Özel tasarımlı mikro iğneler kullanılarak yapılan Scarlet X, lekesiz ve canlı bir cilde sahip olma imkânı sunar. Mikro iğneler, cildin derin tabakasını radyofrekans dalgalarıyla uyararak hedeflenen derinlikte hasar meydana getirir. Böylece kolajen ve elastin üretimini tetikleyerek hücre gelişim faktörlerini harekete geçirir.

  • ICON: Leke tedavisinde kullanılan bir diğer yöntem ise IPL teknolojisini kullanan ICON lazerdir ve tüm cilt tiplerinde cilt gençleştirmeden kırışıklık tedavisine, cerrahi, yanık ve akne izlerinden çatlak tedavisine kadar kapsamlı bir kullanım alanı sunar.

  • Starwalker: Koyu renkli tene sahip kişilere bile güvenle uygulanabilen Starwalker lazer, çok kısa atışlar göndererek çevre dokuya herhangi bir zarar vermeden yalnızca hedeflenen alanda çalışma imkânı sunar. Böylelikle işlemden sonra herhangi bir kabuklanma vb. durum yaratmaz.

  • Franksiyonel Karbondioksit (CO2): Birçok cilt problemi için güvenli çözümler sunan Fraksiyonel Karbondioksit Lazer, deride sadece uygulandığı bölümde bilinçli ve kontrollü bir hasar yaratır. Cilt yüzeyinin geri kalanı sağlıklı bir şekilde kalabildiği için iyileşme süreci hızlıdır ve tedaviden sonra günlük hayata dönülebilir.

Doku Medical ile güzelliğe dokunun!