Whatsapp

Burun Dolgusu Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Burun Dolgusu Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Burun Dolgusu; Günümüzde birçok kişi tarafından tercih edilen burun dolgusu, burundaki şekil bozukluklarını giderme konusunda etkili bir yöntem olarak öne çıkmaktadır. Hastaların ağrısız ve acısız bir şekilde estetik burun görünümüne kavuşmasını sağlar.

Burun dolgusu, cerrahi bir müdahaleye gerek kalmadan burun kemerine, burun deliklerine ve burun ucuna müdahale ederek bu bölgelerdeki bozuk görünümü düzeltmeyi sağlar. İşlem sonrası iyileşme sürecinin hızlı olması da bu işlemin sık tercih edilmesinde etkilidir.

Burun estetiği ameliyatı yaptırmadan burnunuzda düzgün ve estetik bir görüntüye sahip olmak istiyorsanız, burun dolgusunu tercih edebilir ve burun dolgusu nasıl yapılır gibi çeşitli konular hakkında Doku Medical’ın uzman doktorlarından bilgi alabilirsiniz.

Burun dolgusu uygulamasından daha başarılı bir sonuç almak için hem öncesi hem de sonrasında dikkat edilmesi gereken pek çok konu vardır. Genel olarak bu işlem çok fazla kısıtlama ve tedbir gerektirmez; ancak işlemden sonra o bölge 1 gün boyunca şiş ve kızarık olacağı için dikkatli olunmalıdır. Burun dolgusu sonrası dikkat edilmesi gerekenler kısaca şunlardır:

  • İşlemden sonra ilk 24 saat burnu ovuşturmamak ve herhangi bir şekilde burna temas etmemek gerekir.
  • Sonraki 3 gün boyunca burna ve burun çevresine dikkat etmek, özenli davranmak gerekir.
  • 3 günlük süre zarfında sıcak duş veya banyodan uzak durulmalıdır.
  • Özellikle kahve, sıcak içecekler ve alkol gibi içecekler tüketilmemelidir.
  • Kan sulandıran bitki çayları, sigara, kafeinli gıdalar ve aspirin kullanılmamalıdır.
  • İyileşme sürecinde ağır spor hareketleri yapılmamalıdır.
  • Yoğun olarak güneşte kalınmamalı, hamama ya da solaryuma gidilmemelidir.
  • İşlem yapılan bölgeye ağır masaj yapılmamalıdır.
  • Eğer kemer bölgesine burun dolgusu yapıldıysa gözlük takılmamalıdır.
  • Hassas cilde sahip kişiler, dolguya zarar verebilecek kremleri sürmekten ve makyaj ürünleri kullanmaktan kaçınmalıdır.

Burun dolgusu sonrası bunlara dikkat etmek, kişilerin daha verimli ve iyi sonuç almasını sağlar. Dolgunun kalıcılığı ve burun şeklinin estetik görünümü koruması için bunlar oldukça önemlidir.

Burun Dolgusu Sonrası Ödem Nasıl Atılır?

En sık kullanılan dolgu materyali olan hyaluronik asit, ameliyat sonrası 2 haftaya kadar ödem oluşabilmektedir. Nadiren de olsa hyaluronik asit alerjik reaksiyona neden olabilir.

Burun dolgusu yan etkileri arasında ödem oluşumu da yer alır ve bu ödemin süresi ve miktarı kişiden kişiye değişmektedir. Burun dolgusu işleminden sonra ödemi azaltmak için bazı şeylere dikkat edilebilir. Bu öneriler aşağıda verilmiştir:

  • İşlemden sonra sıcak ortamlarda kalıp burun ve yüz bölgesini ısıtmaktan kaçınılmalıdır. Özellikle ilk 3 gün buna dikkat edilmelidir.
  • İşlemden sonra baş bölgesindeki kan basıncını artırmaya neden olabilecek sportif faaliyetler ve ağır egzersizlerden kaçınılmalıdır.
  • Ödem atmak için özellikle işlemden sonra burun üzerine soğuk uygulama yapılabilir. İlk gün 30 dakika soğuk uygulama ve 20 dakika ara şeklinde uygulama ile burundaki ödem azaltılabilir.
  • Eğer ödem çok fazla ise, ödem ve morluk gidermeye yardımcı olan ürünler kullanılabilir. Ancak bu ürünlerin kullanımı konusunda doktora başvurmak gerekir.
  • Burun üzerinde ısı artışına neden olabilecek aşırı masajdan kaçınmak gerekir. Yalnızca ödem gideren bir jel ya da doğal cilt yağları ile birkaç saniye masaj yapılabilir.
  • Burun dolgusu uygulamasından sonra çok fazla ödem oluştuysa, vücudun üst bölgesi 45 derece eğimli ve yukarıda olacak şekilde yatış pozisyonuna geçilebilir.

Bu önlemlerin genel olarak 2-3 gün devamlı yapılması, ödemi azaltmaya yardımcı olmaktadır. Burun dolgusu sonrası şişlik sorununu azaltmak için bu önlemleri alabileceğiniz gibi ödeme neden olabilecek durumlardan da uzak durmalısınız. Bu sayede burun dolgusu kalıcılığı da daha uzun olur.

Burun Dolgusu Sonrası Neden Şişlik Olur?

Hemen her iğneli işlemden sonra şişlik meydana gelmektedir. Ancak bu şişlikler hızla iyileşmektedir. 3-4 gün sonra oluşan şişlikler, daha çok göz altlarında meydana gelmektedir. Bunun nedeni kafa içi basıncını artıran öksürük, hapşırma gibi durumlara bağlı ya da bir enfeksiyon belirtisi olabilir. Genel olarak burun dolgusu sonrası meydana gelen şişlikler 3 gruba ayrılır:

  • Burun dolgusu uygulamasından hemen sonra iğne tepkisine, işlem süresine ve damarsal yapıların durumuna göre şişlik meydana gelebilir. Bu şişlikler genellikle hızlı bir şekilde birkaç gün içinde iyileşmektedir.
  • Burun dolgusu işleminden 3 – 4 gün sonra meydana gelen ve en başından beri geçmeyip giderek artan ve ağrıyı da beraberinde getiren şişlik hafif alerjik yapısı olan kişilerde, göz altı ve çene hattında görülür. Genel olarak bir şey yapmaya gerek kalmadan 4 ila 7 gün içinde iyileşir. Böyle bir şişlik durumu yaşadığınız takdirde doktorunuza bilgi vermelisiniz. Çünkü şişlikle birlikte ateş ve kızarıklık da meydana gelmişse, bu enfeksiyon belirtisi olabilir.
  • Geç dönem şişlikler ise daha çok eski tip dolgularda görülmektedir. Hyalüronik asit moleküllerinin çapraz bağlayan proteine verdiği tepki sonucu oluşmaktadır.

Burun dolgusundan sonra ilk gün o bölgede şişlik olması normaldir. Oldukça kısa süre içinde iyileşen bu şişlik, dikkat edilmesi gereken noktalar göz önünde bulundurulduğunda çok daha hızlı bir şekilde yok olmaktadır.

Özellikle günlük yaşantıyı sekteye uğratmayan, ameliyatsız bir estetik işlem olduğu için burun dolgusu riskleri çok düşüktür. Ancak yine de olası risklere karşı koruma sağlamak için burun dolgusuna zarar verebilecek durumlardan uzak durmak gerekir.

Burun Dolgusu Eritilebilir mi?

Hyalüronik asitle yapılan burun dolgularında, dolguyu eritmek mümkündür. Özellikle burun dolgusu işleminden sonra görüntüden memnun kalmazsanız, burun dolgusu eritme ile burnunuzun eski haline kavuşmasını sağlayabilirsiniz.

Bu eritme için kullanılan enzim hyaluronidazdır. Hyaluronidaz adı verilen enzim ile hyaluronik asit karşılaştığında, erime gerçekleşir ve hyaluronik asit hızla vücuttan atılır.

Burundaki problemin düzeyine, dolgu içinde bulunan hyaluronik asit miktarına ve partikül büyüklüğe bağlı olarak etki düzeyi de değişiklik göstermektedir. Eğer damarsal baskı ya da tıkanıklıktan şüpheleniliyorsa, daha yüksek dozlarda uygulama yapılmalıdır ve bu uygulama ilk 4 saat içinde gerçekleştirilmelidir.

Şişlik uzarsa, nodül, kist gibi geç meydana gelen durumlar oluşursa istenmeyen görüntü sorunu meydana gelebilir. Bu durumda ise çok düşük dozlar kullanılarak kontrollü bir şekilde tekrar tekrar uygulanmalıdır.

2 hafta aralıklarla eritme işlemi yapmak uygun olacaktır. Burun dolgusu ömrü bitince ise hyaluronik asit kendi kendine erir ve vücuttan atılır. Özellikle kalıcı olmayan dolgular vücuttan daha kolay bir şekilde atılabilir.

Doku Medical ile güzelliğe dokunun!