Whatsapp

Botoks

Seans Sayısı
1
Operasyon Süresi
20 Dakika
Sonuçların Kalıcılığı
3-6 Ay
Hastanede Yatış
Yok
Hassasiyet Süresi
1 Saat
İşe Dönme Süresi
Hemen
Anestezi
Krem ile Anestezi
Mevsim
Her Mevsim
ÜCRETSİZ DANIŞMANLIK İÇİN
Bizimle İletişime Geçin
KVKK ve Gizlilik Sözleşmesi Okudum, onaylıyorum.

Botoks

Botoks uygulamaları, büyük etkiler yaratmamıza yardımcı olan konforlu uygulamalardır. Dış görünüşümüzde yapacağımız küçük değişimler, sosyal hayattan uzaklaşmamıza neden olacak aşırı terleme gibi problemlerin ortadan kaldırılması, kırışıklıklardan uzak yepyeni bir görünüm, sadece aynaya baktığımızda kendimizi daha fazla beğenmemizi sağlamaz aynı zamanda ruhen de daha iyi hissetmemizi sağlar.

Botoks Tedavisi Nedir?
Botoks; Clostridium botulinum bakterisinden üretilen botoks; günümüzde mimik kırışıklıkları, aşırı terleme tedavisi, diş sıkma tedavisi (bruksizm), migren tedavisi ve yüz inceltme tedavisi başta olmak üzere birçok tedavide kullanılan günün sonunda yüksek hasta memnuniyeti sağladığımız bir protein/toksin enjeksiyonudur.
Hangi Bölgelere Uygulanır?
Botoksun birden çok kullanım alanı vardır. Botoks uygulamalarının genel amacı kırışıklıkları gidererek cildin yeniden daha gergin ve genç görünmesini sağlamaktır. Botoks enjeksiyonlarının en sık hedeflendiği alanlar alın, kaş arası çizgiler (kaş arası) ve kaz ayakları olsa da kaş kaldırma da bir diğer popüler uygulamadır. Ayrıca botoks, kozmetik kaygıların ötesindeki sorunları çözmek için de kullanılabilir. Aşırı terleme, boyun kaslarının düzleşmesi ve hatta migren ağrılarının hafifletilmesi, botoksu çok yönlü bir tedavi seçeneği haline getirebilmektedir.
Doğuştan gelen güzelliğinizi yalnızca korumakla kalmayıp geliştiren, mevcut çekiciliğinizden ödün vermeden özelliklerinizi hassas bir şekilde vurgulayan lüks bir bakımın keyfini çıkarmak istiyorsanız Doku Clinic’in sunduğu tüm hizmetler için randevu oluşturabilirsiniz
HEMEN İLETİŞİME GEÇ!

Botoks Nedir?

Botoks; Clostridium botulinum bakterisinden üretilen botoks; günümüzde mimik kırışıklıkları, aşırı terleme tedavisi, diş sıkma tedavisi (bruksizm), migren tedavisi ve yüz inceltme tedavisi başta olmak üzere birçok tedavide kullanılan günün sonunda yüksek hasta memnuniyeti sağladığımız bir protein/toksin enjeksiyonudur.

Farklı çeşitleri olmakla birlikte kozmetik amaçlarla kullanılan çeşidi, A tipi botoks da denilen onabotulinumtoxinA’dır. İyi ve kötünün her an bir arada olduğu bir dünyada yaşıyoruz. Birçok anlamda, pek çok farklı şekilde hayatımızda iyi ve kötü çeşitli formlarda her an bir arada.

Yaşamın tadını çıkararak iyi anlara şahit oluyor, aynı zamanda akıp giden zamanın ruhumuzda ve vücudumuzda meydana getirdiği deformasyonlara maruz kalıyoruz. Hayatımızın her alanında her an iyiyi ve kötüyü bir arada yaşıyoruz.

Doğru olan da bu değil mi? Dengeli bir yaşamı kurabilmek? dediğinizi duyar gibiyiz. Evet, hayatın her alanında gerek maddi gerekse manevi bir dengeyi tutturmak kuşkusuz ki çok önemli. Ancak insan olmanın getirisiyle her zaman daha iyisini ve daha fazlasını istediğimiz de bir gerçek.

Hayatımızda iyi ve güzel olaylar, durumlar, insanlar olsun isterken aynı zamanda bunlara sahip olmayı dengeleyecek kötü olayları, durumları ve insanları istemiyoruz. Şimdi, biraz dürüst olalım; kim hayatında sırf dengeyi bulabilmek için olumsuzluklara da yer vermek ister ki?

Hayatın karşımıza çıkardığı kötü olayları, kötü insanları doğru şekilde yönetebilir miyiz? Bilmiyoruz. Ama Doku Medikal ailesi olarak kötü durumları doğru şekilde yönetip en iyiye yönlendirmeyi biliyoruz; özellikle bu durumlar yaşlanmanın getirdiği problemlerse!

Sırf botoksta bahsedebilmek için yazıya başlarken fazla romantik ve duygusal olduğumuzu düşünebilirsiniz. Botoks uygulamalarıyla ilgili en çok düşülen yanlışlardan biri de bu. Botoks uygulamalarını basit, küçük medikal prosedürler olarak görmek.

Dış görünüşümüzde yapacağımız küçük değişimler, sosyal hayattan uzaklaşmamıza neden olacak aşırı terleme gibi problemlerin ortadan kaldırılması, kırışıklıklardan uzak yepyeni bir görünüm, sadece aynaya baktığımızda kendimizi daha fazla beğenmemizi sağlamaz aynı zamanda ruhen de daha iyi hissetmemizi sağlar.

Özellikle zamana yenik düşmeye başladığımız dönemde edindiğimiz farkındalık ve “giderek daha da yaşlanıyorum” hissi bizi fiziksel olduğu kadar duygusal da etkiler. Dolayısıyla bu dönemlerde yapılacak küçük dokunuşlar, her zaman hem fiziksel hem de duygusal olarak büyük değişimler getirir.

İşte botoks uygulamalarıyla ilgili her zaman atlanan kısım burasıdır. Evet işlem kısa süren bir uygulamadır, evet iyileşme sürecine ihtiyaç yoktur evet sosyal hayata hemen dönülebilir ama tüm bu detaylar botoksu basit ve küçük bir işlem yapmaz.

Botoks uygulamaları, büyük etkiler yaratmamıza yardımcı olan konforlu uygulamalardır.

Bu arada, tüm yazı boyunca her ne kadar botoks diyecek olsak da küçük bir bilgilendirmeyi de yapalım. Botoks aslında ilgili proteinin ticari adıdır. Ticari ad nedir derseniz şöyle ki; ilaçlar/dolgu maddeleri ve botoks gibi uygulamalarda ve tedavilerde kullanılan her medikal ürünün bir etken maddesi bulunur.

Bu etken maddeler, istenilen değişimi sağlayan maddelerdir. Ticari isim ise bu etken maddelerin medikal firmaları tarafından satılan ismidir. Örneğin botoks ismi ticari bir isimdir botulinum toksin ise botoksun etken maddesidir. Ciltteki kırışıklar başta olmak üzere cilde iyi gelen aslında botulinum toksinin kendisidir.

Kozmetik başta olmak üzere birçok medikal uygulamada kullanılan nörotoksik bir protein olan botulinum toksin, tıbbi literatürde flask paralizi dediğimiz bir çeşit kısmi kas bloklanmasını sağlar. Kasların hareketini kontrollü şekilde engellememize yardımcı olan botulinum toksin bunu, akson dediğimiz kasların hareketinde rol oynayan sinir lifleri sayesinde yapar.

Bir kasın hareket etmesi için (bu ister yüz kaslarımızdan biri olsun ister ekstrimite dediğimiz kol veya bacaklarımızdaki kaslardan biri olsun) nöromuskuler bağlantı denilen sinir-kas bağlantısına ihtiyaç vardır.

Nöronların uç kısmında bulunan aksonlar (az önce yukarıda bahsettiğimiz sinir lifleri) uç kısımları sayesinde kaslara bağlanır ve kasların içerisinde pek çok dala ayrılarak kasları sarar. Böylelikle sinir kas bağlantısı oluşur.

Akson uçları sayesinde kaslara gelen elektrokimyasallar, kasların kasılmasını ve hareketini sağlar. Botoks ile işte tam da bu kas kasılmalarına müdahale edilir. Kaslar botulinum toksin ile paralize edilerek bloklanır ve mimik kırışıklıklarının önüne geçilir.

2002 yılında FDA tarafından kırışıklık tedavisinde kullanılması onaylanan botoks, sonraki yıllarda aşırı terleme ve diğer tedaviler için adım adım onay almıştır. Botoks ile ilgili birçok başka tedavi de halen daha onay sürecindedir.

Her ne kadar 2002 yılında FDA tarafından onaylansa da botoksun 1949 yılında nöromüsküler faaliyetler dediğimiz kas – sinir sistemi faaliyetlerini paralize ettiği öğrenilmiştir. Daha da geriye gittiğimizde ise 1800’lü yıllarda botulinum toksinin çeşitli hastaların tedavisinde kullanılmak üzere denemeler yapıldığını biliyoruz.

Medikal teknolojilerdeki gelişmeler sayesinde her ne kadar botoks son yılların popüler uygulamasıymış gibi görünse de aslında yukarıda da bahsettiğimiz gibi botoksun tıbbi amaçlarla kullanımı çok eskiye dayanmaktadır.

Botoks kaç ay sürer?

Botoks, yüzdeki kırışıklıkları azaltmak ve kasları geçici olarak gevşetmek için kullanılan bir kozmetik tedavi yöntemidir. Botoksun etkisi, uygulanan bölgeye, bireyin metabolizmasına ve kullanılan ürüne bağlı olarak değişiklik gösterebilir.

Genellikle botoksun etkisi 3 ila 6 ay arasında sürer. Ancak bu süre kişiden kişiye değişebilir. Botoks uygulamasından sonra, etki zamanla azalır ve kaslar tekrar normal fonksiyonlarına döner. Botoksun sürekli etkili olması için düzenli aralıklarla tekrar uygulanması gerekebilir.

Botoksun etkisi kişinin fizyolojik özelliklerine ve yaşam tarzına bağlı olarak farklılık gösterebilir. Uygulama sonrası etkinin ne kadar süreceği konusunda daha net bir bilgi almak için bir uzmana danışmanız önemlidir.

Botoks kaç yıl gider?

Botoksun etkisi genellikle geçici ve sınırlı bir süreyle sınırlıdır. Tipik olarak, botoks uygulamasının etkisi 3 ila 6 ay arasında sürer. Ancak bu süre kişiden kişiye ve uygulanan bölgeye bağlı olarak değişebilir.

Botoks, kasları geçici olarak gevşetir ve yüzdeki kırışıklıkları azaltır. Uygulanan bölgedeki kas aktivitesini geçici olarak bloke eder, ancak etki zamanla azalır ve kaslar yeniden hareket etmeye başlar.

Botoksun etkisinin kalıcılığı konusunda kesin bir süre vermek zordur, çünkü her bireyin metabolizması ve fizyolojik özellikleri farklıdır. Genel olarak, botoksun etkisi 3 ila 6 ay sürerken, bazı kişilerde etki daha kısa veya daha uzun sürebilir. Botoksun sürekli bir etki sağlamak için düzenli olarak tekrarlanması gerekebilir.

Botoksun etkisinin ne kadar süreceği konusunda daha net bir bilgi almak için bir uzmana danışmanız önemlidir, çünkü bu kişinin bireysel durumuna ve uygulamanın yapıldığı bölgeye bağlı olarak değişebilir.

1 şişe Botox kaç kişilik?

Bir şişe botoks, genellikle ürünün konsantrasyonuna ve boyutuna bağlı olarak değişir. Botox, genellikle “ünite” olarak ölçülür ve birim başına ücretlendirilir.

Bir şişe botoks genellikle 100 ünite veya 50 ünite içerir. Ancak, bu miktar farklı markalar ve üreticiler arasında değişebilir.

Botoksun bir kişinin ihtiyaçlarına ve hedeflenen bölgelere bağlı olarak değişen birim miktarı kullanılır. Örneğin, alın çizgilerinin tedavisi için farklı birim miktarı kullanılırken, göz çevresindeki kırışıklıkların tedavisi için farklı bir miktar kullanılabilir.

Doğru bir dozaj belirlemek ve botoksun etkili ve güvenli bir şekilde uygulanması için bir uzmana danışmanız önemlidir. Uzmanınız, ihtiyaçlarınızı değerlendirecek ve size uygun olan doğru miktarı belirleyecektir.

Botoks ne işe yarar?

Botoksun birden çok kullanım alanı vardır. Diş tedavilerinde masseter kasına yapılan botoksun amacı bruksizm olarak da bilinen diş sıkma probleminin önüne geçmektir.

Migren tedavisinde ise amaç, migren ataklarını hafifletmek; terleme tedavisinde hastaların aşırı terlemeyi geride bırakmasını sağlamaktır.

Son olarak ve belki de en yaygın kullanım alanı olan kozmetikte ise botoksa yüz bölgesindeki kırışıklıkların giderilmesi amacıyla başvurulmaktadır.

Yüz bölgesindeki motor sinir olarak bilinen fasiyal sinir (VII. Kraniyal), elektrokimyasal atımlarla yüzdeki frontal kası, kaş kaslarını, temporal kası ve göz çevresindeki kaslar başta olmak üzere bir grup kası etkiler. Bu kasların kasılmalarını sağlar.

Aşırı kasılan kaslar, cildin elastikiyetini de kaybetmesine bağlı olarak ciltte kırışıklara sebep olur. İnce çizgiler olarak ortaya çıkan deformasyonlar, mimik kasları dediğimiz yüz kasları kasılmaya devam ettikçe derinleşir ve kırışıklık halini alır.

Botoks uygulamalarının amacı, bu kırışıklıkları gidererek cildin yeniden daha gergin ve genç görünmesini sağlamaktır.

Botoks nasıl yapılır?

Botoks, ince uçlu iğnelerle uygulanan bir enjeksiyon işlemidir. Klinik ortamda yapılan bir işlem olan botoks enjeksiyonu, işlem yapılan alana göre değişmekle birlikte genellikle 10-15 dakikada tamamlanır.

İşlem öncesi, uygulama alanı antiseptiklerle sterilize edilir. Eğer hastalarımızın yüzlerinde makyaj vb. varsa bu aşamada çıkartılır. Enjeksiyon alanında uyuşma sağlaması amacıyla anestetik krem sürülür.

Kremler etkisini gösterip işlem alanı uyuştuğunda botoks uygulamasına başlanır. Özel ince uçlu iğnelerle enjeksiyon işlemi küçük dozlar halinde yapılır. Botoks işlemi, lokal olarak etki gösterdiği için enjeksiyonlar da lokal olarak belirli noktalara yapılır.

Lokal etki ne demek derseniz; şöyle ki, diyelim aşırı terlemeden şikayetçisiniz. Avuç içleriniz ve koltuk altlarınız çok terliyor. Aşırı terlemeyi geride bırakmak için de botoks uygulamasını tercih ettiniz.

O zaman botoks işlemi, hem avuç içlerinize hem de koltuk altınıza yapılır çünkü bir bölgeye yapılan botoks, sadece o bölgede etkilidir. Sadece koltuk altınıza yapılan botoks, ellerinizdeki ve ayak tabanınızdaki terlemeye etki etmez. Dolayısıyla problem yaşanan bölge neresiyse botoks işlemi direkt oraya yapılmalıdır.

Kadın ve erkeklerde botoks işlem süreci aynı olmakla birlikte uygulama protokolü farklılık gösterir. Botoksun enjekte edileceği noktalar titizlikle seçilir. Böylelikle kadınlarda ifade değişikliklerinin erkeklerde ise olası bir feminen görünümün önüne geçilir.

Botoks nasıl etki eder?

Bir nörotransmitter olan asetilkolin, çizgili kaslar grubunda bulunan ve aşırı kasılmaları sonucunda ciltte kırışıklıklar meydana getiren mimik kaslarının kasılmasına aracı olur.

Botoks enjeksiyonu, asetilkolinin kaslarda kasılma yaratması için ihtiyaç duyduğu etkenleri bloklayarak kasların kasılmasını engeller. Bir nevi kasları paralize eder.

Nürotoksin olarak da bilinen botulinum toksin ilgili kaslara, özel ince uçlu iğnelerle enjekte edildikten sonra yaklaşık 72 saat içerisinde etkisini göstermeye başlar ve enjeksiyon bölgesindeki kas kasılmaları botoksun etki süresi boyunca kısmi olarak durur.

Botoksu kimler uygular?

Botoks, enjeksiyon içeren bir medikal estetik uygulamasıdır. Botoks işlemini gerçekleştirecek kişinin doktor olması çok önemlidir. Doktor olması gerekliliğini özellikle vurgulamak istiyoruz çünkü botoks uygulamasını yapacak kişinin yüz anatomisini iyi bilmesi gerekmektedir.

Günümüzde botoks uygulamalarına rağbet çok fazla olduğu için daha fazla para kazanabilmek adına birçok merkez, bünyesinde doktor bulundurmamasına rağmen botoks işlemi yapmak, işlemi de estetisyenlere yaptırmaktadır.

Enjeksiyon içeren tüm işlemlerde olduğu gibi botoks uygulamasında da doktor zorunludur. İşlem mutlaka bir doktor tarafından yapılmalıdır. Son yıllarda birçok farklı branştan doktor botoks işlemi yapsa da gerek aldıkları tıbbi eğitim, gerek cilt sağlığına ve estetik görünüme dair bilgileri nedeniyle estetik cerrahlar ve dermatologlar tercih edilmelidir.

Botoks öncesi ve sonrası

Estetik ve güzellikle ilgili medikal bir işlemin etkinliğini ölçmenin ve uygulamanın sonuçlarına dair bir fikir sahibi olmanın en iyi yollarından biri, ilgili uygulamaya dair hastaların öncesi sonrası fotoğrafına göz atmaktır.

Ülkemizdeki yasalar çerçevesinde web sitelerinde hastaların öncesi sonrası fotoğraflarını yayınlamak yasaktır. Botoks işlemlerimize dair hasta fotoğraflarımızı görmek ve detaylı bilgi almak için sosyal medya hesaplarımızdan veya +90 (555) 140 04 04 numaralı klinik telefonumuzdan bizlere, Doku Medikal ailesine ulaşabilirsiniz.

Botoks ne kadar kalıcıdır?

Klinik ortamda yapılan bir işlem olan botoks uygulamasının kalıcılık oranı hastadan hastaya değişmekle birlikte ortalama 4 aydır. Eğer kişiler, yaşamsal alışkanlıklarına dikkat eder ve düzenli olarak botoks yaptırırlarsa bu süre bir miktar daha uzayabilmektedir.

Botoks kimlere uygulanmaz?

Botoks her ne kadar güvenilir bir işlem olsa da maalesef bazı hasta gruplarına yapılması doğru değildir, yapılmamalıdır.

Hamilelere, emzirme döneminde olan annelere, nöromüsküler kas hastalıkları olanlara, aminoglikozid grubundan kullandığı ilaçları olanlara, Eaton-Lambert Hastalığı olanlara, Myaesthenia Gravis hastalığı olanlara kesinlikle botoks yapılmamalıdır.

Kullanılan ilaçlar ve tıbbi geçmiş, her uygulamada olduğu gibi botoks uygulamasında da önemlidir. Bu nedenle botoks yaptırmaya karar verdiğinizde mutlaka tıbbi geçmişinizi ve kullandığınız ilaçları varsa alerjilerinizi doktorumuzla paylaşmanız gerekmektedir.

Botoks uygulamasında yaş sınırı var mı?

Botoks uygulamasında net bir yaş sınırı var desek sanırız ki yanlış bir yönlendirme yapmış oluruz. Botoks uygulamaları sadece kırışıklık tedavi eden kozmetik işlemler değildir.

Önleyici tedavilerde ve aşırı terleme gibi diğer medikal sorunların çözümünde de kullanılırlar. Dolayısıyla standart bir yaştan bahsetmek pek mümkün değildir. Ancak, yarattığı etkiyi göz önünde bulundurursak 20’li yaşların sonundan itibaren başvurulmasının daha doğru olduğunu söyleyebiliriz.

20’li yaşların sonu, 30’lu yaşların ilk yılları, cildimizde kollajen üretiminin azaldığı dolayısıyla cildimizin kalitesinin ve elastikiyetinin düşmeye başladığı yıllardır. Cilt kalitesindeki kırışıklıkların oluşmasını kolaylaştıran etkenler arasındadır. 20’li yaşların sonu, 30’lu yaşların başı, çoğu zaman kırışıklıklarla karşılaşmaya başladığımız dönemdir. Bu nedenle

bu yaşlarda botoks yaptırmak hem sorun giderici hem de önleyici tedavi kapsamında güzel sonuçlar vermektedir.

Botoks tehlikeli mi?

Botoksun Clostridium botulinum bakterisinden üretildiği doğrudur. Bununla birlikte, araştırmalar gösteriyor ki bir Clostridium botulinum bakterisi bir tür gıda zehirlenmesi olan botulizme neden olmaktadır.

Ancak, botoks uygulamalarında kullanılan toksin gerek miktar gerekse yapı bakımından zehirlenmeye yol açacak bir tür değildir. Botoks uygulamalarında kullandığımız Clostridium Botulinum A tipi botoks, protein yapılı bir bileşendir.

Doğru şekilde ve uzman eller tarafından uygulandığında botoks, zarar değil fayda sağlayan bir uygulamadır.

Botoksun yan etkileri var mıdır?

Botoksun uygulama yöntemine bağlı ve enjeksiyona bağlı olmak üzere iki farklı kategori altında sınıflandırabileceğimiz yan etkileri vardır. Bu yan etkilerin görülme ihtimali çok düşüktür. Ancak Doku Medikal ailesi olarak hastalarımızın her anlamda bilgilendirilmesinin önemli olduğunu düşünüyoruz. Bu nedenle çok düşük ihtimaller de olsa yan etkilerden de bahsetmemiz gerektiğine inanıyoruz.

Botoks, bir enjeksiyon işlemidir. Uygulama öncesi her ne kadar anestetik kremlere başvurulsa da bazı hastalar uygulama esnasında hafif düzeyde batma ve ağrı hissedebilmektedir.

Uygulama yöntemine bağlı olarak ise işlem alanına hafif kızarıklık ve bazı hastalarda kısmi ödem görülebilmektedir.

Her tıbbi uygulamada olduğu gibi botoks uygulamasında da küçük de olsa risk her zaman vardır. Doğru uygulama tekniği ve birinci sınıf botoks malzemeleriyle bu küçük riskler de yaklaşık olarak %99 oranında ortadan kaldırılabilmekte ve hastalara arzuladıkları daha genç ve canlı görünüm sunulabilmektedir.

Botoks kaç kez yaptırılabilir?

Botoks belirli aralıklar yenilenmesi gereken kozmetik bir enjeksiyon işlemidir. Botoks uygulamalarında yaptırma sınırı yoktur. İlk işlemden itibaren yaklaşık 4 ay sonra etkisini yitirmeye başlayan botoks, gönül rahatlığıyla yenilenebilir. Botoksunuz etkileri geçmeye başladığı her 4-5 ayda 1 yeniden botoks yaptırabilirsiniz.

Botoks ifade kaybına yol açar mı?

Yüzde kırışıklığa neden olan kas hareketlerini paralize etmek için yapılan botoks, doğru şekilde uygulandığında ifade kaybına yol açmaz. Doğru şekilde yapılan bir botoks uygulaması; yüzünüzün şeklini değiştirmez, ifadelerinizi donuklaştırmaz, sizi mimiksiz bırakmaz ve yapay bir görünüme neden olmaz.

Yanlış teknik ve ürünlerle yapılan botoks uygulamasında ise yukarıda saydığımız olumsuzlukların görülme ihtimali çok yüksektir. Bu nedenle botoks yaptırmaya karar vermeden önce gideceğiniz kliniği iyi araştırmalı ve doktorunuzu bu doğrultuda seçmelisiniz.

Botoks markaları nelerdir?

Hali hazırda piyasada bulunan birçok farklı botoks markası vardır. Dünyada özellikle 4 marka ön plana çıkmakla birlikte bu markalar arasında Dysport ve Botox ülkemizde kullanılan markalardır.

Ön plana çıkan Botox, Xeomin, Dysport, Botulax markalarının her biri farklı bir ülkenin menşeinde olmakla birlikte orijinal diye adlandırabileceğimiz marka Botox markasıdır.

Botox, 2002 yılında FDA onayı alan ilk markadır. Orijinal botox formülünü içerir.

Botoks sağlık bakanlığı onaylı mıdır?

Ülkemizde, medikal uygulamalarda kullanılan tüm ilaçların Sağlık Bakanlığı ilaçlar olması yasal bir zorunluluktur. Botoks uygulaması yukarıda da belirttiğimiz gibi farklı markalarla yapılabilen bir işlemdir. FDA onaylı olan Botox markası, sadece Amerika ve Avrupa’da değil aynı zamanda ülkemizde de Sağlık Bakanlığı tarafından onaylı bir nörotoksindir.

Botoks dolguyla beraber yapılır mı?

Söz konusu botoks uygulamaları olunca botoks yaptırmaya merak edenlerin en çok merak ettiği sorulardan biri de botoks işleminin dolguyla beraber yapılıp yapılmayacağıdır. Hemen söyleyelim.

Tüm botoks uygulamaları, dolgu uygulamalarıyla birlikte yapılabilir. Hatta ihtiyaç halinde aynı seansta yapılmaları, estetikte bütünsel yaklaşımın benimsenerek hastalarda total bir gençleşme sağlanması, sonuçların çok daha iyi olmasını sağlar.

Yüz bölgesinde botoks ve dolgu uygulamaları farklı alanlarla farklı amaçlar için yapılır. Dolayısıyla dolgulu alanın üstüne botoks veya botokslu alanın üzerine bir miktar da dolgu gibi bir durum söz konusu değildir.

Dolgu ve botoks işlemlerinin birlikte yapılmasının tek dezavantajı, işlem süresinin uzamasıdır.

Botoks ile yüz kırışıklıklarının tedavisi

Botoks birçok farklı tedavi için kullanılsa da en yaygın kullanımı kırışıklık tedavisidir. Yüzde birçok bölgeye uygulanabilen botoks uygulamasında amaç; tekrarlayan mimik hareketleri nedeniyle zamanla yüzümüzde oluşan kırışıklıkları gidermek, böylelikle kişinin daha güzel yaş almasını sağlayarak yaşının en iyi versiyonunda görünmesine yardımcı olmaktır. Yüz bölgesine yapılan botoks uygulamalarını şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Alın bölgesi botoks

Alın bölgesindeki yatay çizgilerin giderilmesi için yapılan botokstur. İşlem anestetik kremlerle desteklenir ve ortalama 5-10 dakikada tamamlanır. Alın botoksu uygulamasından önce hastanın altı elle gerilir, akabinde ondan kaşlarını kaldırması istenir.

Böylelikle çizgilerin derinliği ve deformasyonun ölçüsü görülür. Ardından botoks işlemi uygulanır. Alın bölgesine yapılan botoks, hassasiyetle planlaması gereken bir uygulamadır. Doğru hasta seçimi ve doğru dozaj bu noktada oldukça önemlidir. Eğer ki bu bölgede yanlış bir planlama yapılır ve olması gerekenden fazla doz botoks uygulanırsa kaşlarda düşme ve üst göz kapağında ağırlık hissedilebilir.

  • Kaş arası botoks

Kaş arası botoks, kızgınlık çizgisi olarak da bilinen kadınların ve erkeklerin kaşlarını çattığında, iki kaş arasında ortaya çıkan dikey çizgidir. Sık tekrarlanan mimik hareketiyle ortaya çıkar ve zamanla kaş arasına yerleşir.

Müdahale edilmediği takdirde kaş arasındaki bu çizgi, derinleşir. O zaman da botoks yeterli gelmeyebilir. Bu nedenle kaş arasında çizgi belirlemeye başladığında botoks işlemine başvurmak iyi bir seçenektir. Kaş arası botoks 5-10 dakika bir işlemdir ve uygulama sonrası hastalarımız rahatlıkla günlük rutinlerine dönebilirler.

  • Kaz ayağı botoks (Göz çevresi botoksu)

Kaz ayağı botoksu, en sık yaptırılan botokslardan biridir. Göz çevresinde, temporal bölge dediğimiz şakak bölgesinin hemen altında oluşan birbirine paralel ince çizgilere kaz ayağı görünümünü andırdıkları için kaz ayağı çizgileri diyoruz. Bu çizgilerin oluşmasının birçok nedeni olmakla birlikte en önemli neden yaşlanmadır.

Cilt yaşlandıkça kollajen üretimi azalır. Kollajen cildin kalitesini, elastikiyetini ve bağ dokularını etkileyen bir tür proteindir. Kollajenin azalması; cildin kalitesini düşürür, elastikiyetini kaybetmesine ve bağ dokuların sıkılığının azalmasına neden olur.

Güldükçe bu bölgede cildimizde çizgiler oluşmaya, cildimiz kırışmaya başlar. Zamanla çizgiler kalıcı hale gelerek kaz ayağını oluşturur. Kaz ayağı botoks uygulamasıyla literatürde orbikularis okuli kası olarak bilinen bölgeye botoks yapılır.

Gözü çevreleyen bir kas olan orbikularis okuli kası, yüzdeki mimik hareketlerinden dolayısıyla kaz ayaklarının oluşumundan sorumlu kastır. Genç yaşlarda herhangi bir problem olmamakla birlikte yaş almaya bağlı olarak kaz ayağı görünümü kalıcı hale gelir. Orbikularis okuli kasına yapılan botoks uygulamasıyla bu bölge rahatlatılır ve kaz ayağı görünümü yaklaşık 4 aylığına geride bırakılır.

  • Kaş kaldırma botoksu

Çekici ve genç, gergin biz yüz ifadesinde kaşların önemli bir rolü vardır. İfademizi direkt etkileyen ve bu nedenle mutlaka yüzümüzle uyumlu bir biçime sahip olması gereken kaşlarımız, farklı nedenlere bağlı olarak olması gerekenden daha düşük bir pozisyonda olabilir.

Kaz ayağı ve alın bölgesine yapılan botoks işlemleri, yüzdeki mimiklerin oluşumunu sağlayan orbikularis okuli kasını rahatlattıkları için bu işlemlerden sonra eğer doğru bir planlama yapıldıysa kaşlar bir miktar kalkar. Ancak bazı hastalarda kaşların kalkık bir görünüme kavuşması için kaz ayağı ve alın botoksu yeterli olmayabilir.

Böyle durumlarda kaşların uç kısımlarına ek bir dokunuş daha yapılır. Böylelikle kaşların bitiş noktası, başlangıç kısmına göre yaklaşık 1,5 cm daha yukarı taşınır. Daha kalkık bir kaş formuyla hastaların daha genç görünmesine katkı sağlanır. Hem kadınlara hem de erkeklere uygulanabilen bir işlem olan kaş kaldırma botoksu, ortalama 5-10 dakikada tamamlanır.

  • Burun ucu kaldırma botoksu

“Burna yapılan dolgu değil miydi? Botoks nereden çıktı şimdi?” dediğinizi duyar gibiyiz. Hemen söyleyelim; burna, hastanın ihtiyaçları doğrultusunda hem dolgu hem de botoks yapılabilmektedir.

Her ikisi de burundaki farklı bir deformasyonu düzeltmeye yönelik yapılır. Burun ucu kaldırma botoksu, son yıllarda gittikçe popülerleşen bir ameliyatsız estetik uygulamasıdır. Özellikle konuşurken ve gülerken bazı kadın ve erkeklerde burun ucu aşağıya doğru eğim gösterir.

Burun ucu kaldırma botoksu ile adından da anlaşılacağı üzere burun ucuna müdahale edilerek bu eğim ortadan kaldırılır. Bununla birlikte yine bazı kadın ve erkeklerde burun kanatları, mimik yaptığında veya konuştuğunda kişiyi rahatsız edecek derecede oynar. Böyle durumlarda da botoks ile burna müdahale edilmektedir.

  • Tavşan çizgileri botoksu (Burun kenarı çizgileri botoksu)

Her ne kadar kulağa çok sevimli gelse de tavşan çizgileri maalesef pek çok kadın ve erkek için pek de hoş bir görüntü oluşturmamaktadır. Gözlerin iç kısmından başlayıp burun ucuna doğru inen çizgilere verilen bir isim olan tavşan çizgileri, mimik kasılmaları esnasında ortaya çıkar. Birçok kişi mimikler söz konusu olduğunda burnun bundan etkilenmediğini düşünse de burnumuzda da mimik yaparken çizgi ve çeşitli kırışıklıklar oluşabilmektedir.

Yüzümüzün tam ortasında yer alması nedeniyle de maalesef burun bölgesinde beliren kırışıklıklar, ilk dikkat çeken yerlerin başında gelir. Burun kaslarından biri olan Nasalis Kasının kasılmasıyla ortaya çıkan burun sırtında ve kenarlarında oluşan tavşan çizgilerini gidermenin etkin yollarından biri botokstur.

Burun kenarı çizgileri de denilen tavşan çizgilerini gidermek için burun sırtında ve kenarlarında 2’şer tane olmak üzere totalde genellikle 4 noktaya botoks uygulaması yapılmaktadır. Bazı hastalarda 2 nokta da yeterli olabilmektedir.

  • Dudak üstü çizgileri botoksu (Smoker lines)

Sigara çizgileri, barkod çizgileri veya dudak üstü çizgileri… Hepsi aynı bölgedeki aynı sorunu tanımlamak için kullanılan farklı söylemlerdir.  Yaşlanmanın etkisiyle dudak çevremizde kendini göstermeye başlayan bu dikey kırışıklıklar, ilk etapta sadece mimik anlarında ortaya çıksalar da yaş aldıkça zamana yenik düşerek kalıcı hale gelirler ve mimiksiz olduğumuz zamanlarda da dikey derin çizgiler olarak dudaklarımızın üstünde kalırlar.

Orbicularis oris veya öpücük kası. Tabii tıp literatüründe öpüşme kası olarak geçmiyor ama sizler için daha da açıklayıcı olabilmek adına öyle tanımlayabiliriz. Orbicularis oris; dudaklarımızı adeta bir çember şeklinde çevreleyen kaslardır.

Dudak üstü çizgileri botoksu, tam olarak bu kasın olduğu yere yapılmakta ve burada zamanla oluşan dikey çizgilerin, kırışıklıkların, açılması sağlanmaktadır. Dudak üstü çizgileri botoksu konforlu bir işlemdir. Topikal kremler sayesinde neredeyse ağrısız ve acısız tamamlanır. Tıpkı diğer botoks uygulamalarında olduğu gibi ortalama 4 aylık kalıcılık süresi vardır.

Dudak üstü çizgilerinden kurtulmanın tek yolu botoks mu derseniz; çizgiler oluştuktan sonra çözüm botoks uygulamasıdır. Ancak yüz yogası ve seksi öpüşmelerle dolu bir aşk hayatıyla dudak üstü çizgilerin oluşmasını geciktirebilirsiniz.

Her ikisi de büyük oranda Orbicularis oris kasının çalışmasını sağlayarak çizgi oluşumunu geciktirebilmektedir. Yoga için şansa ihtiyaç var mı bilemiyoruz ama sanıyoruz ki güzel bir öpüşme için gerçekten sadece Orbicularis oris kasına değil aynı zamanda iyi de bir şansa ihtiyaç var. 🙂

  • Dudak kenarı düşüklüğü botoksu

Dudaklarımızın görünümü, en az kaşlarımız kadar ifademizi etkiler. Dudak kenarları yaş almaya bağlı olarak giderek aşağıya doğru eğilim gösterir. Bu da kişilerin üzgün ve mutsuz bir ifadeye bürünmesine neden olur.

Dudak kenarlarına yapılacak düşük dozajda bir botoks uygulaması ile dudak kenarlarındaki düşüklük giderilebilir ve kişiler üzgün dudak görünümü geride bırakabilirler.

  • Çene Ucu Botoksu (Portakal kabuğu görünümü)

Alt dudaktan başlayarak çene ucunu da kapsayan mentalis kası, aşırı çalıştığında çene ucunda deformasyonlar kendini göstermeye başlar. Mimikler esnasında ve alt dudağın tam olarak kapanmadığı durumlarda mentalis kası fazla çalışır ve zamanla çene bölgesinde portakal kabuğu görünümü dediğimiz çukurlu bir görünüm ortaya çıkar.

Çene ucu botoksu uygulamasıyla bu portakal görünümü düzeltilerek daha estetik bir görünüm elde edilir. Çene ucu botoksu uygulamasının kalıcılık süresi ortalama 4 ay olduğu için bu süre sonrasında eğer etkinin devam etmesi isteniyorsa çene ucu botoksu uygulamasının yenilenmesi gerekmektedir.

  • Çene Hattı Belirginleştirme Botoksu

Belirgin bir çene hattı günümüz ideal güzellik standartlarının olmazsa olmazlarından biri olarak kabul edilir. Yüzün gıdı bölgesinden ayrılmasında etkili olan belirgin çene hattı kişinin daha zarif ve zayıf görünmesine yardımcı olur. Ayrıca oval yüz formunun desteklenmesinde de etkilidir.

Cilt altında yüzeye yakın bir yerde bulunan Platysmal kası (plastisma kası), çene hattını belirginleştirirken dikkate aldığımız ve planlamamızı, uzantılarını düşünerek yaptığımız bir kastır.

Boyundaki dikey bölümlerin oluşmasında da etkili olan plastisma kasındaki kasılmalar botoks uygulamasıyla kontrol altına alınarak hem çene hattı belirginleştirilebilmekte hem de boyun bölgesinde daha genç bir görünüm elde edilebilmektedir.

  • Masseter Botoks ile yüz inceltme

V-Line Form, Oval form, yukarıdan aşağıya doğru incelen form…. Birçok farklı şekilde anılan ve günümüzde genç ve dinamik bir görünüme sahip olmanın ana şartı kabul edilen oval yüz formuna kavuşmanın etkin yolu masseter botoks uygulamasıdır.

Masseter botoks uygulamasının detaylarına geçmeden önce masseter kası nedir, ne işe yarar ve neden bu bölgede dolgu ya da başka bir medikal estetik uygulamanın değil de botoksun tercih edildiğinden bahsedelim.

Masseter botoks, adını masseter kasından alan bir işlemdir. Masseter kası, alt çenede kulak memesi ile çene ucu arasında bulunan bir kastır. Çiğneme fonksiyonunun sağlıklı şekilde gerçekleşmesini sağlayan masseter kası, aşırı çalıştığında büyüme eğilimi gösterir. Aslına bakarsanız bu durumu spor yapmak gibi düşünebilirsiniz.

Vücudumuzdaki her kas, çok fazla çalıştırıldığında genişler, sağlamlaşır ve büyür. Tabii söz konusu masseter kası olduğunda genel görünümümüzü olumsuz şekilde etkilediği için daha doğrusu kontrolsüz bir şekilde büyüdüğü için bu kasa çoğu zaman müdahale edilir.

Genetik faktörler, geceleri diş gıcırdatma veya diş sıkma, stres, üzüntü, sürekli sakız çiğneme vb. durumlar masseter kasının büyümesinde etkilidir. Bu saydıklarımızın tamamı masseter kası için bir nevi spordur diyebiliriz. Masseter kasının büyümemesi için pek bir önleyici tedavi bulunmamakla birlikte büyüyen kasın küçültülmesi için botoks uygulamasına başvurulur.

Masseter kasının küçülmesi için gelişimini durdurması gerekir. Bunun için de kasları kısmi olarak paralize etmemize yardımcı olan botokstan yardım alırız. Masseter kası botoksu, alt çene hattına yapılan ve çene hattını keskinleştiren Jawline Dolgu uygulamasıyla karıştırılmamalıdır.

Jawline dolgu uygulamasında, çene hattına hyaluronik asit bazlı dermal dolgularla hacim kazandırılır. Masseter botoksunda ise alt çenede bulunan masseter kasına botoks yapılarak kasın aşırı kasılması engellenir. Daha az çalışan masseter kası bu bloklama sayesinde küçülür.

Masseter kasına yapılan botoks ile masseter kası küçüldüğü için alt çene bölgesinde incelme meydana gelir. Uygulama öncesi şişmiş masseter kası nedeniyle yüz karemsi bir görünümdeyken uygulama sonrası dönemde kasın küçülmesiyle alt çenede de incelme meydana gelir. Yüz ovalini destekleyen bir uygulama olan masseter kası botoksu, klinik ortamda kısa sürede tamamlanan bir işlemdir.

  • Boyun botoksu

Doğal görünen genç bir görünüm elde etmek için her estetik müdahale ister ameliyatlı olsun ister ameliyatsız, mutlaka yüzün/vücudun bütünsel olarak değerlendirilmesini kapsamalıdır.

Eğer ilgili hasta için daha genç bir görünüm elde etmek istiyorsak sadece sorunlu bölgeyi değil mutlaka o bölgeye komşu dokulara da gerekli müdahale yapmalıyız. Örneğin cilt kalitesinde azalmalar meydana geldiği için cildinde kırışıklıklarla karşılaşmaya başlayan birine botoks uygulaması yapılır.

Ancak unutulmamalıdır ki cilt yaşayan bir dokudur ve deformasyonlar hemen hemen aynı dönemde ortaya çıkarlar. Yüzünde kırışıklıklar olan birine botoks uygulaması yapmak daha genç görünmesine yardımcı olacaktır, evet; ama aynı kişinin boynunda da kırışıklıklar söz konusuysa ve bu bölgeye müdahale edilmezse maalesef yüz bölgesinde elde edilen genç görünüm oldukça yapay kalacaktır.

Bu nedenle tüm estetik uygulamalarda mutlaka bütünsel düşünmeli ve hastalar bu doğrultuda değerlendirilmelidir.

Kırışıklık tedavisi dendiğinde birçok kişinin aklına ilk etapta göz çevresi ve alın gibi yüzün bölümleri gelse de boyun bölgesi de kırışıklıklardan nasibini alan bölgelerin başında gelir. Yaş almaya bağlı olarak bu bölgede yatay, enine çizgiler oluşur.

Botoks ile bu kırışıklıklara müdahale edilerek boyun bölgesinde daha genç bir görünüm elde edilebilir. Eğer bu bölgedeki kırışıklar fazla derinleşmişse o zaman dolgu uygulamalarından da destek alınmaktadır.

  • Dekolte botoksu

Dekolte bölgesi, özellikle kıyafet seçimlerini etkileyen bölgelerin başında gelir. Eğer dekolte bölgesinde ince kırışıklıklar, kahverengi lekeler veya izler söz konusuysa birçok kadın kıyafet seçiminde zorlanır hatta kendini kısıtlı hisseder.

Boynun devamı olarak değerlendirebileceğimiz dekolte bölgesi de gerek aşırı güneş ışığına maruz kalmaktan gerekse yaş almaya bağlı olarak kırışır, zamanla ince çizgiler ortaya çıkar. Botoks uygulamasıyla dekolte bölgesine de müdahale ederek ince çizgiler giderilebilir; yüz, boyun ve dekolteyi kapsayan bütünsel bir yaklaşımla doğallıktan ödün vermeden daha genç bir görünüm elde edilebilir.

Botoks ile aşırı terleme (hiperhidrozis) tedavisi

  • Koltuk altı botoks

Koltuk altı botoks uygulaması, aşırı terleme problemlerinde sıklıkla başvurulan bir işlemdir. Terleme; vücudumuzun doğal gereksinimi olmakla birlikte aşırı terleme hayat kalitemizi düşüren bir problemdir.

Gün içerisindeki korku, heyecan, yorgunluk, stres gibi birçok nedene bağlı olarak terleriz. Vücudun sıvı dengesini düzenlemeye yardımcı olan ve vücut için gerekli olan terleme, farklı nedenlere bağlı olarak hiperhidrozis dediğimiz aşırı terlemeye dönebilir.

Kıyafetlerimizin koltuk altı kısımlarındaki sarımsı renk, kötü koku, ıslaklık hissi ve tüm bu fiziksel tepkimelerin getirdiği rahatsızlık hissi, yaşam kalitemizi olumsuz etkiler.

İş hayatımız, aşk hayatımız, sosyal hayatımız, kısacası tüm kişiler arası iletişimimiz aşırı terleme problemimiz ve yarattığı öz güven eksikliği yüzünden sekteye uğrar.

Hem fiziksel hem de psikolojik sonuçlarını düşündüğümüzde aşırı terleme problemi, mutlaka tedavi edilmesi gereken bir sorundur.

Koltuk altları, ter bezlerinin yoğun olduğu ve dolayısıyla aşırı terlemenin en sık görüldüğü bölgelerin başında gelir. Kıl köklerinin yoğunluğuna da bağlı olarak aşırı terleme, koltuk altında bakteri üretimini artırdığı için ıslaklığın yanı sıra yukarıda da bahsettiğimiz gibi kötü kokuya neden olur.

Koltuk altı botoks uygulamasında, botoks işlemi öncesi terlemenin yoğun olduğu alanlar belirlenir. Ardından noktasal olarak bu alanlara botoks enjekte edilir. Minimal enjeksiyonlarla yapıldığı için koltuk altı botoks uygulaması, hastalar için oldukça konforlu bir işlemdir.

  • Botoks ile el terleme tedavisi (Avuç içi botoks)

Avuç içlerimiz gün içerisindeki duygu değişimlerimize göre zaman zaman terleyebilir. Kısmi bir terleme kabul edilebilir olmakla birlikte, avuç içerisinde aşırı terleme; tıpkı koltuk altında olduğu gibi bir problemdir. Duygu değişimlerinin yanı sıra kullanılan ilaçların da avuç içinde aşırı terlemeye sebep olabileceği bilinmektedir.

Botoks ile el terleme tedavisinde öncelikle işlem alanı antiseptiklerle sterilize edilir akabinde işlem esnasında hastalarımızın herhangi bir ağrı/acı duymaması için uygulama alanına topikal kremler sürülür. Krem etkisi göstermeye başladığında ise avuç içindeki belirli noktalara botoks işlemi yapılır. Uygulama yaklaşık 5-10 dakikada tamamlanır.

  • Botoks ile ayak terleme tedavisi (Ayak botoksu)

Vücudumuzda aşırı terleme probleminden mustarip olan bir diğer bölge ise ayak tabanlarıdır. Ayak tabanlarının ayakkabı içerisinde çok fazla kapalı kaldığını da düşündüğümüzde ayak tabanları, terlemenin yanı sıra kötü kokunun da çok sık görüldüğü yerlerin başında gelir. Ayak tabanlarına yapılan botoks işleminde sadece anestetik krem değil, soğuk uygulama da yapılabilmektedir. Böylelikle işlem, hastalar için olabildiğince konforlu hale getirilir.

Ayak tabanına yapılan botoks işleminde ince uçlu özel iğneler kullanılır. Bu iğnelerle yaklaşık 30 derecelik açıyla ayak tabanındaki bölgeler botoks enjekte edilir. Her iki ayak tabanına da yapılan işlem, sadece aşırı terlemeyi önlemekle kalmaz; terlemeye bağlı oluşan kötü kokunun da önüne geçilmesini sağlar.

Aşırı terlemenin önüne geçmek için yapılan tüm botoks işlemlerinde enjeksiyon kaslara değil, cilt altına yapılmaktadır.

Yaşlanmayı önleyici botoks

Estetik ve kozmetik uygulamalar sadece karşılaşılan deformasyonlarını düzeltmek için değil aynı zamanda olası deformasyonlarının önüne geçmek için de yapılmaktadır.

Günümüzde birçok medikal estetik uygulama sayesinde Doku Medikal ailesi olarak hastalarımızın güzel yaş almasına katkı sağlıyoruz. Cilt kalitelerini korumalarına yardımcı olarak olası estetik operasyonları ertelemelerine destek oluyoruz.

Söz konusu botoks olduğunda her ne kadar kırışıklık tedavisinden bahsetsek de son yıllarda botoks uygulamaları özellikle yaşlanma karşıtı olarak da kullanılmaktadır.

Yaşlanma karşıtı botoks işlemlerinde amaç; kişinin mimik hareketlerini doğru şekilde saptayarak cildi henüz kırışmaya başlamadan müdahalede bulunmak ve olası kırışıklıkların oluşmasını mümkün mertebe erteleyebilmektir.

Normalde botoks uygulamaları, 30’lu yaşlardan itibaren yapılırken yaşlanmayı önleyici botoks işlemleri 20’li yaşlardan itibaren yapılır. Bu uygulamalar, çok daha fazla dikkat ve bilgi gerektiren işlemlerdir. 20’li yaşlarda cilt gerginliğini koruduğu için yapılacak botoks işlemlerinde dozlar daha minimaldir. Dolayısıyla daha fazla uzmanlık gerektirir.

Yaşlanma karşıtı botoks uygulamalarında önce klinik ortamda hastaların fotoğrafları çekilir ve mimikleri analiz edilir. Ardından kırışıklık oluşması muhtemel bölgeler saptanır ve bu kısımlara küçük dozlarda botoks işlemi yapılır.

Tedavi amaçlı botoks

  • Masseter botoks ile diş sıkma tedavisi (Bruksizm)

Stres, kötü alışkanlıklar, yaşamsal şartlar ve kullanılan ilaçlar başta olmak üzere birçok nedene bağlı olarak bruksizm ortaya çıkabilir. Diş sıkma ve gıcırdatma olarak bilinen bruksizm, tedavi edilmediği takdirde; çene yapısında bozulmalara, diş kırıklıklarına ve diş eti hastalıklarına neden olabilmektedir.

Masseter botoks ile yapılan diş sıkma tedavisinde amaç, sürekli diş sıkıldığı için büyüyüp şişen masseter kasını rahatlatmak ve kişinin istemsizce diş sıkmasını önlemektir. Pratik bir tedavi olan masseter botoks ile diş sıkma tedavisi, hastalara sağlık ve konforlu bir arada sunmaktadır.

  • Temporal kas botoksu

Diş sıkma tedavilerinde başvurulan masseter botoksu desteklemek için yapılan bir işlemdir. İleri düzey diş sıkma problemlerinde hastaların sadece alt çenesinde değil, şakak bölgelerinde de ağrılar olduğu bilinmektedir.

Şakak bölgesi ile alt çenenin bağlantısını sizler de şu şekilde anlayabilirsiniz. Ellerinizi başınızın iki yanına, şakaklarınızın olduğu yere koyun ve ağzınızla çiğneme hareketi yapın. Sadece çenenizde değil, şakak bölgenizde de kasların hareket ettiğini göreceksiniz. Bruksizm olarak da bilinen diş sıkma problemi ileri düzey olan hastalarda,  bu bölgeye de botoks yapılarak temporal kas rahatlatılmaktadır.

  • Botoks ile diş eti tedavisi (Gummy smile)

Gülüşümüz sosyal hayatta kurduğumuz bağların ve güçlü iletişimin tamamlayıcısıdır. Güzel bir gülüş için çoğu zaman inci gibi dişlerin yeterli olduğu düşünülse de aslında güzel bir gülüş; dişlerin, diş etinin ve dudakların birbiriyle uyumuyla ortaya çıkar.

Gülüşümüzün estetik ve zarif görünmesinde büyük rol oynayan diş etleri, bazen farklı nedenlere bağlı olarak dişlerimiz ve dudaklarımızla orantılı olmayabilir. Diş eti hastaları, uzun diş yapısı gibi birçok farklı sebebe bağlı olarak diş etlerimiz; güldüğümüz zaman  ağzımızda olması gerekenden daha fazla görünebilir. Diş etlerinin bu kadar fazla görünür olması ve kişinin gülüşünü gölgelemesi, müdahale ihtiyacı doğurabilir.

Gummy smile olarak adlandırdığımız, gülüş esnasında diş etinin olması gerekenden daha fazla görünmesi problemi, günümüzde botoks ile rahatlıkla tedavi edilebilen bir durumdur.

Gummy smile botoksu uygulamasında, üst dudakların burun kıvrımıyla birleştiği yere enjeksiyon yapılır. Böylelikle kişi güldüğünde gerilen ve üst dudağı yukarı çeken kaslar paralize edilir. Gummy smile botoksu sonrasında üst dudak, diş etini örter.

  • Botoks ile migren tedavisi

Günümüzde birçok kadın ve erkeğin yaşam kalitesini düşüren bir sağlık problemi olan migren; hastalarda sadece şiddetli baş ağrısına sebep olmaz aynı zamanda bazı hastalarda kusma ve bulantılara da sebebiyet verir.

Botoks uygulaması; migren tedavisi için etkin ve yüksek hasta memnuniyeti sağlanan bir uygulamadır.

Migren ataklarına neden olan kaslara yapılan botoks enjeksiyonu, kaslar ile sinirler arasındaki iletişimi bloke eder. Botoks işlemi etkisini göstermeye başladığı andan itibaren migren atakları hafifler ve ağrılar, botoksun etkisini gösterdiği süre boyunca azalır.

Migren botoksunda birden fazla enjeksiyon noktası bulunur. Bu nedenle işlem mutlaka alanında yetkin bir uzman tarafından yapılmalıdır. Migren botoksunda; alın, şakak bölgesi, başın arkası ve boyundaki kaslara enjeksiyon işlemi yapılmaktadır.

Botoks tedavisi özeti

Botoks tedavisi gerek yapıldığı alan gerek kullanım amacı olarak farklı kategorilere ayrılsa da günün sonunda botoks işlemine dair bazı prosedürler ve sonuçlar her botoks uygulamasında aynıdır. Botoks tedavilerini özetlemek gerekirse;

  • Tek seansta yapılan bir işlemdir.
  • Uygulama süresi ortalama 10 dakikadır.
  • Sonuçların kalıcılığı ortalama 4 aydır.
  • İşlem sonrası klinikte kalmaya gerek yoktur.
  • Sosyal hayatı kesintiye uğratmaz.
  • Uygulamayı takip eden saatler içerisinde herhangi bir hassasiyet süresi yoktur.
  • Her mevsim güvenle uygulanabilir.
  • İşlemden önce anestetik etkiler gösteren topikal kremler kullanıldığı için ağrısız ve acısızdır.

Botoks yaptıran ünlüler

Kırışıklık tedavisi denince ilk akla gelen işlemlerden biri olan botoks uygulaması, günümüzde hem erkekler hem de kadınlar tarafından yaygın olarak tercih edilen medikal estetik uygulamaların başında geliyor. Aşırı mimik tekrarının oluşturduğu kırışıklıkları gidermek amacıyla yapılan botoks, kozmetik uygulamaların dışında farklı branşlardaki tedaviler için de kullanılıyor.

Güzel yaş almak isteyen ünlülerin de favori ameliyatsız estetik uygulaması olan botoks, birçok başka estetik uygulamayla kombine olarak da yapılabiliyor.

İşte güzel yaş almak için botoksun sihirinden yararlanan ünlüler;

Jenny McCarthy, Demi Moore, Brad Pitt, Sarah Jessica Parker, Molly Sims, Nicole Kidman, Courteney Cox, Lori Loughlin, Jennifer Aniston, Catherine Zeta Jones

Botoks yaptıranların yorumları

Botoks uygulamaları, gerek tedavi amaçlı yapılanlar olsun gerekse kozmetik amaçlı, yüksek hasta memnuniyetinin sağlandığı uygulamalardır. İşlemden kısa bir süre sonra ortaya çıkan etkileri sayesinde birçok kadın ve erkeğin yaşlarının en iyi versiyonlarında görünmelerine yardımcı olan botoks, olumlu geri dönüşler alınan işlemlerin başında gelir.

Botoks yaptıranların botoksu tercih etmelerinin başlıca nedeni etkinliği ve uygun fiyatlı oluşudur. Nekahet dönemi gerekmemesi ve sosyal hayatı kesintiye uğratmaması da botoksun tercih edilmesindeki diğer faktörlerdendir.

Botoks yaptıranların olumsuz yorumları yok mu? derseniz, tabii ki var. Mimik kaybından, yapılan işlemin etkilerinin çok kısa sürede kaybolduğundan bahseden ve botoks işlemine tereddütle yaklaşan birçok kişi var. Ancak bu vakalara baktığımızda botoks işlemlerinin doğru yerde, uzman bir hekim tarafından yapılmadığını görüyoruz.

Botoks işlemi, medikal estetik konusunda hatrı sayılır bir tecrübeye sahip bir hekim tarafından yapıldığında hastalara birçok avantaj sağlayan etkin bir uygulamadır.

Botoks Fiyatları 2024

Botoks fiyatları eczanelerde satılan ilaçlardan alışık olduğumuz şekilde sabit bir fiyata sabit değildir. Medikal Distribütör dediğimiz dağıtıcı medikal firmaların fiyatlandırması çeşitli olduğu gibi işlemi yapan doktorların/kliniğin fiyatlandırması da çeşitlidir. Doktorun tecrübesi, bilgisi, eğitimi ve kliniğin sunduğu olanaklar gibi birçok nedene bağlı olarak botoksun fiyatı değişkenlik gösterir.

Ek olarak, botoks yaptırılacak alan ve ihtiyaç duyulan miktar da botoks uygulamalarının fiyatlarında etkilidir. Bu nedenle en doğru fiyatı öğrenebilmenin yolu, konsültasyon muayenesi talep etmek ve birebir doktor tarafından değerlendirilmektir. Botoks fiyatları 2024 hakkında bilgi almak için bizlere ulaşabilirsiniz.

Botoks ile ilgili sık sorulan sorular

Son yılların popüler uygulaması botoks ile ilgili en çok merak edilenleri sizler için derledik.

  • Botoks yılan zehri midir?

Sanıyoruz ki botoksla ilgili en çok merak edilen sorulardan biri de yılan zehri olup olmadığı. Her ne kadar bir çeşit şehir efsanesine dönüşmüş olsa da hemen söyleyelim. Botoks yılan zehri değildir. Laboratuvar ortamında Clostridium botulinum bakterisinin saflaştırılarak elde edildiği protein bazlı bir ilaçtır. Kasları paralize ederek aşırı kasılmalarını engeller.

  • Hamileler botoks yaptırabilir mi?

Hamilelikte botoks işlemini önermiyoruz. Ancak bunun nedeni işlemin hamileler için tehlikeli oluşu değil, hamilelik döneminde botoksun vücuda ve bebeğe etkilerinin ne olduğuna dair yeterli araştırma olmamasıdır. O nedenle botoks uygulaması için anne adaylarının biraz daha beklemesini daha doğru buluyoruz.

  • Botoks mimikleri yok eder mi?

Doğru şekilde yapılan bir botoks, sizi mimiksiz ve yapay bir görünümle baş başa bırakmaz. Botoks, mimik tekrarlarının oluşturduğu kırışıklığı giderir. Mimik yaparken çalışan kaslarınızı rahatlatır. Botoks işlemi; doğru dozlarla, doğru şekilde yapıldığında doğal görünümden ödün vermenize gerek kalmaz.

  • Sık botoks yaptırmak zararlı mı?

Hayır, tam tersi sık botoks yaptırmak botoks işlemlerinizin kalıcılığının uzamasını sağlamaktadır. Bir botoks işleminin kalıcılığı yaklaşık 4 aydır. Her 4 ayda 1 yapılan botokslar sonrasında cildiniz zamanla daha uzun süreler sonrasında botoksa ihtiyaç duymaya başlar. Örneğin zamanla botoks ihtiyacınız 4 aydan 6 aya kadar uzayabilir.

  • Botoks mağdurları ne demek?

Dünyada en sık başvurulan uygulamalardan biri olan botoks işleminin pratik olması maalesef birçok kişide “basit” hissi oluşturmaktadır. Halbuki botoks işlemlerinin başarılı olması için uygulamayı yapan kişinin anatomiye hakim olması, hastayı iyi şekilde analiz edebilmesi ve doğru dozu uygulayabiliyor olması gerekir.

Uzman hekimler tarafından yapılmayan botoks işlemleri çoğu zaman hastalarda hayal kırıklığı yaratmakta ve hastalar işlemi yaptırdıkları için pişman olmaktadırlar. Bu nedenle botoks uygulamaları mutlaka uzman hekimler tarafından yapılması gereken işlemlerdir.

  • Botoks sonrası makyaj yapabilir miyim?

Botoks işlemleri iyileşme süresi gerektirmemekle birlikte uygulamayı takip eden ilk 24 saat dikkat edilmesi gereken hususlar bulunmaktadır. Botoks sonrası ilk 24 saat makyaj yapmanızı önermiyoruz. Makyaj için kullanılan fırçaların yeterince steril olmaması, yüzü ovuşturmak zorunda kalınması ve fırça darbelerinin yapılan botoksu olumsuz etkileyeceği düşünülmektedir. İlk 24 saat sonrası gönül rahatlığıyla makyaj yapabilirsiniz.

  • Botoks yaptıranlar lazer epilasyon yaptırabilir mi?

Botoksun etki süresi ortalama 5 ila 7 gün arasında değişiklik gösterir. Bu süre zarfı içerisinde botoks yapılan alana dikkat edilmesi ve ek bir işlem uygulanmaması, botoksun tutmasını kolaylaştıracaktır. Bu sebeple botoks sonrası birkaç gün lazer epilasyon, ağda gibi işlemlerden uzak durulması gerekmektedir.

  • Botoks sonrası alkol tüketimi

Botoks uygulamaları sonrasında alkol tüketimi olası bir ödeme veya morarmaya yol açabileceği için işlemden sonraki ilk 3-4 gün alkol tüketilmesini önermiyoruz. Sonraki dönemde tüketilmesinde bir sakınca yoktur.

  • Botoks etkili krem işe yarar mı?

Gelişen kozmetik ürünleri sayesinde günümüzde birçok yaşlanma karşıtı kremle karşılaşmaktayız. Bunlar arasında kuşkusuz ki botoks etkili olduğu söylenen en çok tercih edilen bakım kremleridir.

Minimal de olsa enjeksiyonlu herhangi bir işlem yaptırmak isteyen kadın ve erkekler bazen botoks etkili olduğu söylenen bakım kremlerine başvurabiliyor. Ancak belirtmekte fayda görüyoruz ki botoks etkili kremler asla botoks enjeksiyonunun yerini tutmazlar. Bu kremler cilt yüzeyine sürülen kremlerdir. Halbuki botoks uygulaması, kasları paralize etmek için kas içerisine yapılması gereken bir işlemdir.

  • Botoks ilk gün nasıl yatılır?

Botoks uygulamasını takip eden ilk 3-4 saat hastaların oturuşlarına ve yatışlarına dikkat etmeleri gerekir. Özellikle ilk 4 saat hastaların dik bir pozisyonda oturmaları oldukça önemlidir. Bununla birlikte ilk 24 saat yüz üstü durmamak ve eğilmemek, botoksun etkinliği açısından önemlidir. Uygulamanın yapıldığı gün yüz üstü yatmak iyi bir seçenektir.

  • Botoks cildi parlatır mı?

Botoks, bir cilt bakımı değil kırışıklık tedavisinde kullanılan ve kaslara enjekte edilen bir ilaçtır. Dolayısıyla cilt kalitesinin üzerinde direkt bir etkisi yoktur. Ancak ciltteki kırışıklıkları açtığı ve cildin daha gergin görünmesini sağladığı için botoks işlemi sonrasında cildin daha genç ve canlı göründüğü gözlemlenmektedir.

  • Botoks yaptırmayı bırakırsam ne olur?

Botoks, içeriği itibariyle bağımlılık yaratan bir işlem değildir. Botoks yaptırmayı bıraktığınızda yoksunluk çekmezsiniz veya cildinizin durumu kötüleşmez. Tam tersi, uzun süre kırışıklıklara neden olan kaslara müdahale ettiğiniz için botoks yaptırmayı bıraksanız dahi yüzünüz botoks öncesindeki halinden çok daha iyi görünecektir.

  • Botoks ile kaç yaş gençleşilir?

Bu sorunun net bir cevabı yoktur. İşlemin etkileri hastadan hastaya değişmekle birlikte bütünsel yaklaşım dediğimiz ciltteki her bir kırışıklıkla ilgilenildiği bir tedavi protokolünde botoks, ortalama 5 yıl daha genç bir görünüm kazanmanıza yardımcı olur.

  • Botoks sonrası denize girilir mi?

Botoks işleminden hemen sonra uygulama alanının herhangi bir enfeksiyona maruz kalmaması için dikkat edilmesi gerekir. Bununla birlikte ilk 24 saat öne doğru eğileceğiniz hareketlerden de kaçınmak gerekir. Bu nedenle işlemden yaklaşık 3-5 gün sonra denize girmeniz daha sağlıklı olacaktır.

  • Botoks sonrası yüz yıkanır mı?

Botoks işleminden yaklaşık 5-6 saat sonra yüz yıkanabilir ancak hastaların çok fazla öne eğilmemesi gerekir. Duş için 24 saatin beklenmesi gerekir.

  • Hangi marka botoks daha iyi?

Birden fazla botoks markası bulunmaktadır. Bu markalar arasında Amerikan İlaç Dairesi FDA onayı bulunanlar Botox (Allergan), Dysport ve Xeomin’dir.

Botox (Allergan) ve Dysport ülkemizde kullanılan botoks markaları olmakla birlikte botoks ilacının ilk FDA onayını alan ve uygulayan, yani orijinal botoks markası Allergan’a aittir.

  • Botoks yüz felci yapar mı?

Yüz felci; yüzdeki sinirlerin işlevsiz hale gelmesidir. İltihaplanma başta olmak üzere farklı nedenlere bağlı olarak gelişebilir. Mimiklerin oluşmasında etkili olan sinirler hasar görerek güçsüzleşir.

Botoks uygulaması kas içerisine yapılan bir işlemdir. Yüz felci ile ilintili değildir. Botoks yüz felci yapmaz.

  • İlaç kullananlar botoks yaptırabilir mi?

Bu sorunun maalesef tek bir cevabı yoktur. Bu noktada kullanılan ilaçların etkileri önemlidir. Kan sulandırıcılar, vitaminler vb. ilaç kullananların botoks yaptırmaları ile ilgili değerlendirmeyi, bu ilaçları reçete eden doktorlarına sormaları daha sağlıklı bir tutumdur.

  • Botoks sonrası sigara içilir mi?

Cilt sağlığınız ve güzel yaş almanız için sigarayı tamamen bırakmanız naçizane tavsiyemizdir. Bununla birlikte botoks sonrası sigara içilir mi sorusuna gelecek olursak, uygulamayı direkt etkilememekle birlikte işlemden sonraki ilk 2-3 gün içmemenizde yarar görüyoruz.

  • Göz altına botoks yapılır mı?

Göz altı uygulamalar söz konusu olduğunda birçok kadın ve erkek önce dolgu işlemini araştırsa da botoks uygulamalarının dolgu işlemlerine göre daha ekonomik olması nedeniyle göz altına botoks yapılır mı sorusu da sıklıkla karşılaştığımız sorulardan biridir.

Her ne kadar botoks işlemleri, dolgulara göre daha ekonomik seçeneklermiş gibi görünse de her iki ürünün kullanım alanı tamamen farklıdır. Dolgu uygulamaları hacim kazandırırken botoks işlemleri kırışıklıklarda etkilidir. Dolayısıyla göz altlarına botoks uygulanmaz. Botoks, göz altlarındaki torbalanmaları veya koyu halkaları gidermez.

  • Emzirirken botoks yaptırılır mı?

Botoks işlemi kasa yapıldığı için anne sütüne karışmaz veya bebeğe direkt geçmez. Ancak tüm komplikasyon risklerini minimuma indirmek adına emziren annelerin eğer botoks yaptıracaklarsa 6. aydan itibaren botoks uygulamalarına başvurmalarını öneriyoruz. Botoks gününde de öncesinde sütlerini sağıp saklamalarını, işlemin ertesi gününe kadar emzirmemelerini öneriyoruz.

  • Yaz aylarında botoks yaptırılır mı?

Botoks uygulamalarında mevsim kısıtlaması yoktur. Yaz aylarında güvenle botoks yaptırabilirsiniz. Botoks; güneşte erimez, cildinizde ekstra bir hassasiyet oluşturmaz.

  • Botoksun etkisini artırmak için ne yapmak gerekir?

Botoksun etkisini artırmaktan ziyade botoksun etkisi uzatılabilmektedir. Onun da nihai yolu düzenli botoks yaptırmaktır. Botoks işlemleri ortalama 4 ay kalıcılığı bulunan işlemlerdir. Ancak düzenli yaptırılan botoks uygulamalarında bu sürenin arttığı bilinmektedir.

  • Botoks cilde canlılık verir mi?

Botoksun cilt bakımı etkisi yoktur. Ancak işlem ciltteki kırışıklıklara etki ettiği için işlem sonrasında cilt daha gergin ve canlı görünür.

  • Botokslu yüze cilt bakımı yapılır mı?

Botoks işleminizden 1-1,5 hafta sonra cilt bakımı yaptırabilirsiniz. Öncesinde botoks henüz yüzünüze tam olarak oturmamış olacağı için cilt bakımını hemen önermiyoruz.

  • Botoks enjeksiyonu yerine kremlerle kırışıklıkları aynı seviyede gidermek mümkün müdür?

Hayır. Hiçbir kırışıklık kremi, botoks ile aynı etkiyi göstermez.

  • Botoks yaptırıldığında yüz ifadesinin kaybolduğu söyleniyor, doğru mu?

Yetkisiz kişiler tarafından yanlış tekniklerle ve dozlarla yapılan botoks uygulamaları ifadenizi bozabilir. Eğer işlem uzman bir hekim tarafından hassasiyetle planlanarak yapıldıysa botoks yüz ifadenizi kaybetmenize yol açmaz.

  • Uygulama sonrası botoksun etkisi hemen başlar mı?

Hayır. Botoksun etkisini göstermeye başlama süresi ortalama 5 ila 7 gündür. Bu süre sonrasında botoks etkisini göstermeye başlar. Yaklaşık 10 ila 14 gün içerisinde de maksimum etkisi görülür.

  • Düzenli botoks uygulamalarının bir yararı var mıdır?

Düzenli botoks yaptırmak, botoks işleminizin kalıcılık ömrünü uzatır. Cildinizin kırışmasını engeller ve olası bir yüz gerdirme ameliyatını ileriki tarihlere ötelemenize yardımcı olur.

  • Botoks yaptırmayı bırakırsam kırışıklıklarım çok daha kötü olur mu?

Hayır, olmaz. Bir süre sonra botoks uygulamanızı yeniletmekten vazgeçseniz dahi kırışıklıklarınız daha kötü olmaz. Hatta kaslar bir miktar paralize olduğu ve artık o şekilde çalıştıkları için yüzünüz asla botokssuz dönemdeki haline dönmez.

  • Botoks uygulanınca yüz şişer mi?

Eğer hastalar botoks işlemi sonrasında, uygulamadan sonraki ilk birkaç saat içerisinde yüzü koyun yatarlarsa veya uzun süre eğilir pozisyonda dururlarsa yüzde ödem oluşma ihtimali vardır. Bunun dışında botoks yüzü şişirmez veya yüze hacim vermez.

  • Botoks yaptıranlar solaryuma girebilir mi?

Evet, botoks yaptıranlar solaryuma girebilir ancak hemen değil. Solaryuma girmek için botoksun yüzünüze tam oturmaya başladığı dönemi beklemeniz gerekir.

  • Kaç çeşit botoks var?

Dünyada kullanımda olan 5 marka botoks olmakla birlikte farklı amaçlar için uygulanan birden fazla botoks tedavisi bulunmaktadır.

  • 1 şişe botoks kaç TL?

Botoks, yurtdışından ithal edilen bir üründür. İlacın kendisi döviz kuruna göre değişiklik gösterir. Bununla birlikte uygulama yapan her doktorun kendi emeğine, bilgi birikimine ve kullandığı malzemeye biçtiği değer farklıdır. Dolayısıyla bu sorunun maalesef tek bir cevabı yoktur.

  • Botoks yüze zarar verir mi?

Hayır vermez. Her medikal estetik uygulamasında olduğu gibi botoks işleminde de küçük de olsa komplikasyon riski bulunur. Ancak bunlar zarar derecesinde, yüzde deformasyon oluşturacak reaksiyonlar değildir. Botoks FDA onaylı, güvenli bir uygulamadır.

  • Yüz estetiğinde botoks nerelere yapılır?

Yukarıdan aşağıya doğru saymamız gerekirse yüz estetiğinde botoksun kullanım alanlarını şu şekilde sıralayabiliriz; alın botoksu, kaş arası botoksu, kaş kaldırma botoksu, temporal kas botoksu, burun ucu botoksu, tavşan çizgileri botoksu, dudak üstü çizgileri botoksu, çene botoksu ve masseter botoksu.

  • Alın botoksu kaşları düşürür mü?

Alın botoksu uygulaması hassasiyetle planlanması gereken bir işlemdir. Bu uygulamada hastanın ihtiyaçları doğru şekilde analiz edilmeli ve akabinde botoks işlemi bu doğrultuda yapılmalıdır. Alın botoksunda eğer ihtiyaç duyulandan daha yüksek dozda botoks enjekte edilirse kaş düşüklüğü görülebilmektedir.

  • Botoks göz kapağını kaldırır mı?

Göz kapağı düşüklüğü çoğu zaman yanlış botoks uygulamasının sonucudur. Eğer yüksek doz botoks enjekte edildiyse göz kapağında düşüklük görülebilir. Böyle durumlarda doğru planlama ile başka bir bölgeye yapılan botoks sayesinde göz kapağındaki düşüklük giderilebilir.

  • Botoks göz sinirine zarar verir mi?

Hayır vermez. Botoks işlemi tamamen kaslar üzerinde etkilidir. Sinirlere bir etkisi yoktur.

  • İki botoks arası kaç ay olmalı?

4 ayda 1 yapılan botoks işlemleri etkin sonuçlar vermektedir. Eğer düzenli olarak yapılırsa bu süre 6-7 ay gibi bir süreye çıkabilir. Ancak bu durumun hastadan hastaya değişebileceğini unutmamak gerekir.

  • Botoks sonrası mimik yapılır mı?

Evet yapılır. Hatta özellikle mimik yapılmasını öneriyoruz. Böylelikle botoks, kaslar içerisinde daha rahat ve hızlı bir şekilde dağılabilir. Botoks sonrası mimik yapılması botoks işleminin etkinliğine katkı sağlar.

  • Botoks hissizlik yapar mı?

İşlemden önce anestetik kremler sürülen bölgede işlem sonrasında his kaybının bir süre daha devam etmesi beklenen bir durumdur. Anestetiklerin etkisi dışında botoks hissizliğe neden olmaz.

  • Botoks yayılır mı?

Hayır yayılmaz. Botoks uygulaması direkt kas içerisine yapılan bir işlemdir. Kana geçip tüm vücutta yayılma göstermez.

  • Kaş arasına dolgu mu botoks mu?

Kaş arası söz konusu olduğu zaman kırışıklık gidermek için çoğunlukla botoks uygulaması tercih edilir. Ancak eğer kızgınlık çizgisi de dediğimiz o bölgedeki kırışıklık çok derinse bazen botoks tek başına yeterli olmaz. Öyle durumlarda dolgu işlemlerinden de destek alınır.

  • Botoks sonrası kırışıklık artar mı?

Hayır artmaz. Tam tersi, botoksun etki alanı kaslardır. Kas içerisine yapılan botoks uygulaması sonrasında kaslar paralize olur ve yüzün kırışması büyük oranda yavaşlatılır.

  • Botoks iz bırakır mı?

Hayır, bırakmaz. Botoks için kullanılan iğneler, özel ince uçlu iğnelerdir. Minimal dozlar halinde ince uçlu iğnelerle yapılan botoks işlemleri sonrasında ciltte iz kalmaz.

  • Botoks tam anlamıyla ne zaman oturur?

İşlemden yaklaşık 5 -7 gün içerisinde ilk sonuçlar görünmeye başlar. Botoksun nihai sonucu yaklaşık 2 hafta içerisinde kendini gösterir.

  • Kaz ayakları için botoks mu dolgu mu?

Kaz ayakları, mimik hareketlerine bağlı olarak oluşan kırışıklıklardır. Bu kırışıklıkların tedavisi için botoks işlemine başvurulmaktadır.

  • Botoks bağımlılık yapar mı?

Hayır, yapmaz. Botoksun bağımlılık yapan bir bileşeni yoktur.

  • Regl iken botoks yaptırılır mı?

Botoks enjeksiyonu menstural dönemi etkileyen bir işlem değildir. Dolayısıyla bu dönemde de her kadın rahatlıkla botoks yaptırabilir.

  • Orijinal botoks nasıl anlaşılır?

Orijinal botoksu, hastalar sonuçlarından anlayabilirler. Günümüzde botoks işleminin popüler olması nedeniyle piyasada birçok “botoks etkili” olduğu iddia edilen ürünler ve bileşenler vardır. Ancak yapılan araştırmalara göre bu tarz ürünlerin içeriğinin daha çok gelatin ve sukroz gibi maddelerden oluştuğu öğrenilmiştir. Bu maddeler, botoksun yerini tutan maddeler değildir. Orijinal botoks için botoks yaptıracağınız kliniği iyi seçmeli, sırf düşük fiyat politikaları yüzünden merdiven altı diye tabir edebileceğimiz işletmelerden uzak durmalısınız.

  • Botoks hangi aylarda yapılır?

Botoks uygulaması 4 mevsim yapılabilir.

  • Botoks yüzde sarkma yapar mı?

Hayır, yapmaz. Tam tersi botoks yüzdeki kırışıklıkların açılmasına etki ettiği için yüzde gergin bir görünüm sağlar.

  • Erken yaşta botoks zarar verir mi?

Botoks uygulamaları genellikle ciltte kollajen üretiminin azalmaya başladığı 30’lu yaşlardan itibaren tercih edilmeye başlar. Ancak önleyici botoks dediğimiz ve cilt henüz tam kırışmadan yapılan botoks uygulamaları da vardır. Bu uygulamalar da 20’li yaşlardan itibaren yapılmaktadır. Bu yaş grupları öncesinde botoks yapılmaz.

  • Botoks kalıcı hasar bırakır mı?

Hayır, bırakmaz. Botoks işlemi, ülkemizde Sağlık Bakanlığı tarafından da onaylanan yasal bir uygulamadır.

  • Botoks yaptırmayı bırakınca ne olur?

Botoks yaptırmayı bırakmanın sağlığınıza olumsuz bir etkisi yoktur. Ancak cilt yaşayan bir doku olduğu ve siz yaş aldıkça deforme olmaya devam edeceği için botoks yaptırmayı bıraktığınızda bir müddet sonra cildinizde ince kırışıklıklar kendini göstermeye başlayacaktır.

  • Kalıcı botoks nedir?

Kalıcı botoks uygulaması bulunmamaktadır. Her botoks işlemi yaklaşık 4 ay etki gösterir. Etkinin devam etmesi isteniyorsa botoks uygulaması yeniden yaptırılmalıdır.

  • Tüm yüz botoks nedir?

Kaşlardan, alt çene hattına kadar yüzün birçok bölgesine botoks işlemi yapılabilmektedir. Tüm yüz botoksu, tek bir seansta estetikte bütünsel yaklaşım kapsamında hastanın yüzünün değerlendirilip uygun botoks işlemlerinin yapılarak total bir genç görünüm sağlanmasıdır.

  • Botoks yüzü inceltir mi?

Evet, inceltir. Doğru şekilde planlanan masseter botoks uygulaması ile alt yüzde incelme sağlamak mümkündür.

  • Botoks göz kuruluğu yapar mı?

Yanlış teknik ve dozda yapılan botoks uygulamalarında göz kuruluğu görülebilmektedir.

  • Dudağa botoks olur mu?

Hayır, botoks dudaklar için uygun bir işlem değildir. Eğer dudaklarınızın daha dolgun ve hacimli görünmesini istiyorsanız doğru uygulama hyaluronik asit ile yapılan dudak dolgusudur.

  • Botoks yüzü büyütür mü?

Hayır, büyütmez. Botoks işlemi bir hacim kazandırma işlemi değildir.

  • Kaz ayağı botoksu göz şeklini değiştirir mi?

Hayır, değiştirmez. Kaz ayağı botoksu göz kenarlarında oluşan kırışıklıklar için yapılır. Gözlerin şeklini etkilemez.

  • Mezoterapi mi botoks mu?

Mezoterapi, cildin kalitesini artıran bir uygulamadır. İnce çizgilerde etkili olduğu bilinmektedir. Ancak botoks, direkt kırışıklık tedavisinde kullanılan ve ince çizgilerin de ötesinde derin kırışıklarda cildin gerilmesine yardımcı olan bir uygulamadır. Eğer amacınız kırışıklıklarınızı geride bırakmaksa doğru uygulama botoks işlemidir.

  • Botoks felç yapar mı?

Hayır, yapmaz.

  • Botoks alışkanlık yapar mı?

Botoksun yapacağı tek alışkanlık, aynada gördüğünüz daha genç versiyonunuza olan hayranlığınızdır. Daha genç görünmek alışkanlık yapar mı derseniz?

Evet yapabilir deriz. 🙂 Ancak, bir ilaç olarak botoksun alışkanlık yapma gibi bir yan etkisi yoktur.

  • Botoks mu dolgu mu?

Her iki işlem de birbirinden tamamen farklıdır. Birbirlerinin yerine kullanılamazlar. Dolgu uygulamaları, hyaluronik asit ile yapılan ve hacim kazandırmayı amaçlayan işlemlerdir. Botoks uygulamaları ise kırışıklıkları açmaya ve yüzü gerginleştirmeye yönelik bir işlemdir.

  • Botoks görmeyi etkiler mi?

Hayır etkilemez. Botoksun görme üzerinde bir etkisi yoktur.

  • Botoks cildi deforme eder mi?

Hayır, etmez. Tam tersi, kırışıklıkları açılan ve gerilen cilt, bakımlara dahi iyi yanıt verir. Herhangi bir deformasyon söz konusu değildir.

  • Botoks kılcal damara denk gelirse ne olur?

Genel anlamda kas içerisine yapıldığı için damarları etkilemez. Anlık bir durum olarak iğne ucu damara denk gelebilir. Böyle bir durumda botoks alanında hafif morarma ve minimal bir kanama görülebilir. Ancak bu durum birkaç saat içerisinde kendiliğinden geçer. Ek bir prosedür uygulamaya gerek yoktur.

  • Yüzde botoks neden tutmaz?

Uzman olmayan kişiler tarafından enjeksiyonun yanlış şekilde yapılması, düşük kalite malzeme kullanılması ve hastaların işlem sonrası yönergelere uymaması botokstan verim alınmamasının en büyük faktörleri arasındadır.

  • Yanağa botoks olur mu?

Hayır, olmaz. Yanak bölgesine sadece dolgu uygulamaları yapılmaktadır. Botoks işlemi, yanak bölgesi için uygun değildir.

  • Botoks zamanla zarar verir mi?

Botoks uygulamasının uzun vadede bilinen bir yan etkisi yoktur. Tam tersi kasların hareketi kontrol altına alındığı için hastaların daha güzel yaş almasına katkı sağlar.

  • Botoksun içinde ne var?

Botoks, protein yapılı bir maddedir. İçerisinde Clostridium botulinum bakterisinden elde edilen toksin vardır. Bu toksin özel koşullarda, laboratuvar ortamında işlemden geçirilerek günümüzde kliniklerde kullandığımız botoks ilacı elde edilmektedir.

  • Botoks kana karışırsa ne olur?

Kas içerisine yapılan botoks, enjeksiyon sonrası kaslar tarafından emilen bir maddedir. Dolayısıyla kana karışması söz konusu değildir. Bununla birlikte son 20 yıldır güvenle kullanılan botoksun kana karıştığına dair herhangi bir bulgu bulunmamaktadır.

  • Üst üste botoks yaptırılır mı?

Botoks uygulamaları en az dört ayda bir yapılması gereken uygulamalardır.

  • Koltuk altı botoks kokuyu önler mi?

Koltuk altına yapılan terleme botoksunun kötü ter kokusu üzerinde direkt etkisi yoktur. Ancak botoks sonrası aşırı terleme önlendiği için ter kokusu da büyük oranda önlenmiş olur. Dolayısıyla direkt olmasa da dolaylı olarak kokuyu önler diyebiliriz.

  • Botoks yaptıranlar kan verebilir mi?

Evet, verebilirler. Botoks yaptıranlar kan vermesinde bir sakınca yoktur.

  • Bro-toks nedir?

Erkeklerle kadınlara yapılan botoks uygulamaları küçük farklılıklar içerir. Her ikisinde de botoks maddesi kullanılmakla birlikte erkeklere yapılan uygulamalarda yüzün maskulen kalmasına dikkat edilir. Bu sebeple erkeklere yaptırılan botoks uygulamaları son yıllarda bro-toks (İngilizce brother ve botox kelimelerinin birleşimi) olarak anılmaktadır.

  • Botoks sinirlere zarar verir mi?

Hayır vermez. Botoks kas içerisine uygulanan ve tamamen kaslar üzerinde etki gösteren bir işlemdir.

  • Botoks sonrası kaç saat eğilmemeli?

Botoks yaptıran kişiler ilk 4 ila 6 saat arasında duruşlarına dikkat etmelidirler. Yüzü koyun durmamalı, çok fazla yere eğilmemelidirler. İşlem günü uyurken de sırt üstü yatmalıdırlar.

  • Koltuk altı botoks kaç seans?

Botoks uygulamaları, tek seansta tamamlanan kozmetik işlemlerdir.

  • Botoks vücuttan nasıl atılır?

Botoks uygulamaları yaklaşık 4 ay sonra kalıcılığını yitirmeye başlar. 6 ila 8 ay arasında terlemeyle vücuttan tamamen atılırlar. Eğer sürekli botoks yaptırıyorsanız, bu süre bir miktar daha uzayabilmektedir.

  • Botoks uygulaması öncesi hangi bilgileri paylaşmalıyım?

Daha önceden botoks işlemi yaptırıp yaptırmadığınızı, kullandığınız kan sulandırıcı ilaçlar varsa onları, vitaminleri ve düzenli olarak kullanmak zorunda olduğunuz ilaçlar varsa işlem öncesi bizimle paylaşmanız gerekmektedir.

Olası bir morarma riskine karşı özellikle kan sulandırıcı ilaçlarınızı işlemden birkaç gün önce bırakmanız, kullanımlarına ara vermeniz gerekebilmektedir.

  • Ayaklara botoks nasıl yapılır?

Ayaklara terleme için yapılan botoksta işlem esnasında biraz rahatsızlık hissedilse de işlem kısa sürdüğü ve ince uçlu iğnelerle yapıldığı için kayda değer bir rahatsızlık olmamaktadır. Ayak tabanına yapılan botoks, diğer bölgelerde olduğu gibi belirli bölgelere noktasal olarak yapılır.

  • Botoks sonrası uyuşukluk

Botoks sonrası işlem bölgesinde kısmi uyuşukluk olması beklenen bir durumdur. İşlemden birkaç saat sonra uyuşukluk tamamen kendiliğinden geçer.

  • Botoks komplikasyonları nelerdir?

Botoks konforlu ve güvenli bir işlem olmakla birlikte yanlış yapıldığı takdirde bazı komplikasyonlara neden olabilmektedir. Göz kuruluğu, göz seğirmesi, kaş düşüklüğü gibi problemler, yanlış şekilde uygulanan botoks uygulamalarında sıklıkla gözükmektedir.

  • Botoks sonrası hangi nöron çalışmaz?

Etkin bir nürotoksin olan botoks, işlem sonrasında kasların hareketini sağlayan nürotransmitterin salınımını engeller.

  • Botoks sonrası ne zaman spor yapılır?

Egzersizler nabzımızı dolayısıyla kan basıncımızı yükselten aktivitelerdir. Kan basıncının aşırı yükselmesi, yapılan enjeksiyonun kas içerisinde de olsa yer değiştirmesine neden olabilmektedir. Bu nedenle botoks uygulamasından sonraki ilk 24 saat spor aktiviteleri önermiyoruz.

  • Botoks bölgesine masaj yapılır mı?

Botoks uygulaması sonrasında işlem bölgesinde hafif karıncalanma hissedebilir, bölgeyi ovmak veya iç güdüsel olarak bölgeye masaj yapmak isteyebilirisiniz. Bunu kesinlikle önermiyoruz. Uygulamadan sonraki ilk 48 saat botoks bölgesini ovmamalı ve kaşımamalısınız. Sert hareketlerden kaçınmalısınız.

  • Yanlış yapılan botoks düzeltilir mi?

Maalesef, botoks uygulamaları dolgu işlemleri gibi eritilebilir işlemler değildirler. Botoks yapılan bölgenin eskiye dönmesi için minimum 4 ay beklemeniz gerekmektedir. Bu nedenle herhangi bir olumsuzluğa yer vermemek adına botoks yaptıracağınız kliniği iyi seçmelisiniz.

  • Botoks sonrası ne zaman yüz üstü yatabilirim?

Botoks işleminden sonraki ilk 24 saat dikkat etmelisiniz. Bu süre zarfından sonra gönül rahatlığıyla yüz üstü yatabilirsiniz.

  • Botoks sonrası neler yapmamak gerekir?

İşlem sonrası hastalar, ilk hafta içerisinde sauna, hamam, spa, deniz ve havuza girilmemelidir. İşlem günü makyaj yapılmamalı, çok fazla öne doğru eğilmemelidir. İlk gün duş alınmamalı ve yüz üstü yatılmamalıdır.

  • Altın iğne botoksu bozar mı?

Etkin bir fraksiyonel radyofrekans uygulaması olan altın iğne uygulaması, mikroiğneleme yöntemiyle cilde yapılan bir uygulamadır. Cilt altında yarattığı ısı ve hasar kontrol, botoks sonuçlarınızı etkileyebilmektedir.

  • Botokstan kaç gün sonra kaş ve bıyık alınır?

Kaş bıyık alımında yüz bölgenize belirli bir oranda baskı uygulanır. Bu nedenle ilk 2-3 gün kaş bıyık alımını önermiyoruz. İşlemden 3 gün sonra tüm kuaför işlemlerini yaptırabilirsiniz.

  • Baby botoks nedir?

Baby botoks işlemi normal botoks ilacının kullanıldığı bir işlemdir, ancak tekniği farklıdır. Baby botoks işleminde botoks enjeksiyonları ilgili alana çok minimal dozlarda yapılır. Küçük dozlarla yapılan botoks işlemi, yüzde büyük değişimler yaratmak yerine kasların belirli bir oranda gevşemesini ve kişinin daha yumuşak bir yüz ifadesine kavuşmasını sağlar.

  • Keratin botoks nedir?

Keratin botoks, cilt kırışıklıkları için değil saç yıpranmaları için yapılan bir işlemdir. Cilt için yapılan botoks işleminden tamamen farklıdır.

Botoks uygulamaları kişiye özel planlaması gereken uygulamalardır. Kişinin yaşı, cildinin durumu, mimik ve kaslarının hareketi, cinsiyeti, yüzünün anatomik özellikleri gibi birçok etken botoks uygulamalarında dikkate alınması gereken farklılıklardır.

Yüz bölgesindeki asimetrik görünüm dahi botoks uygulaması öncesinde dikkate alınmalı ve işlem yapılırken sadece kırışıklık gidermeye değil aynı zamanda asimetriyi de düzeltmeye yönelik olmalıdır.

Botoks sadece kozmetolojik işlemlerde değil oftalmolojik ve nörolojik bozuklukların tedavisinde de etkin olarak kullanılan güvenli bir uygulamadır. Olası bir cerrahi müdahaleye gerek kalmadan hastaların çok daha genç görünmesine katkı sağlayan botoks, genç görünmek isteyen ancak ameliyat olmaktan imtina edenler için de iyi bir seçenektir.

Klinik iletişim numaralarımızdan, sosyal medya hesaplarımızdan veya İstanbul’un en işlek ve ulaşımı kolay Şişli’de bulunan merkezimizi ziyaret ederek siz de botoks uygulamalarıyla ilgili detaylı bilgi alabilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular